Benarkah Pelumba MotoGP Hafizh Syahrin Pemilik Cop Dagangan ‘Bossku’

Posted on

Perkataan ‘Bossku’ boleh dikatakan perkataan paling popular di kalangan masyarakat Malaysia buat masa ini. Segalanya bermula selepas bekas perdana menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak melancarkan program baharunya, ‘Malu Apa Bossku’.

Perkataan tersebut merupakan bahasa slanga yang kini digunakan dalam kalangan anak-anak muda terutama golongan bermotosikal. Sejak itu, ramai peniaga mengambil kesempatan menggunakan perkataan tersebut untuk melariskan perniagaan.

Namun tahukah anda, perkataan itu mirip gelaran yang diberikan kepada pelumba MotoGP negara, Hafizh Syahrin. Di litar, Hafizh diberi nama jolokan “BO55KU’ sempena nombor bertuah ’55’ yang merupakan nombor perlumbaannya.

Lebih menarik, perkataan tersebut bakal menjadi tanda dagangan buat Hafizh apabila dia membuat permohonan di MyIpo untuk menjadi pemilik hakcipta perkataan Bossku. Hal ini didedahkan oleh seorang pengguna Facebook bernama Zaiful Zalizam.

Menurut Zaiful, permohonan Hafizh pada ketika ini masih lagi dalam proses dan sekiranya diluluskan, Hafizh bakal mempunyai kuasa untuk menyaman mana-mana pihak yang menggunakan perkataan ‘bossku’ pada produk tanpa kebenaran daripada pihaknya.

Persoalannya patutkah perkataan slanga yang telah diguna pakai sejak sekian lama ini dijadikan hak milik seseorang individu?

Sumber Berita: The Vocket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.