16 hutan simpan kekal di Kelantan diceroboh

Posted on

Sebanyak 16 daripada 37 Hutan Simpan Kekal (HSK) di Kelantan dikesan diceroboh pembalak haram bagi mendapatkan kayu bernilai tinggi sejak lima tahun lalu.

Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Abdul Khalim Abu Samah berkata, daripada 16 kawasan HSK yang diceroboh itu, kebanyakannya berlaku di jajahan bahagian timur Kelantan.

Beliau berkata, malah terdapat kumpulan pembalak haram itu terdiri daripada penduduk setempat, namun kegiatan pencerobohan masih terkawal kerana hanya membabitkan kumpulan yang kecil.

“Setakat ini, kita kesan ada 10 kumpulan yang melakukan kegiatan itu dan sebahagian daripadanya telah ditahan serta jentera dan peralatan mereka dirampas,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Kota Darul Naim di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Khalim berkata, kumpulan tersebut kebiasaannya mencari kayu berharga di hutan sebelum menebang dan membelahnya untuk dijual.

“Kumpulan ini biasanya amat berkemahiran kerana mampu membelah kayu hanya menggunakan mesin gergaji tidak sepertimana yang digunakan di kilang kayu,” katanya.

Beliau berkata, setakat ini, jabatannya mengesan 27 kes pembalakan haram sejak Mac lalu.

Menurutnya, kegiatan tersebut membabitkan kawasan HSK di Lebir, Ulu Sat dan Ulu Galas, masing-masing terletak di jajahan bahagian timur dan selatan di Kelantan.

“Dalam operasi terbaru bulan lalu, pihak jabatan telah merekodkan tiga kes iaitu dua di Jeli dan satu kes di Tanah Merah.

“Kes ini melibatkan pencerobohan HSK dan pemilikan kayu yang tidak berdaftar oleh sebuah kilang kayu di Tanah Merah dan disyaki mendapatkannya daripada sumber tidak sah,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.