20 tahun tunggu air bersih

Posted on

Gua Musang: Penantian lebih 500 penduduk Kampung Pulau Setelu, dekat sini, untuk menikmati kemudahan air bersih sejak 20 tahun lalu, tercapai.

Ia susulan usaha penduduk bergotong-royong memasang paip air dari kawasan tadahan bukit sejauh tiga kilometer dari kampung terbabit.

Gotong-royong selama seminggu itu diketuai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Nenggiri, Ab Aziz Yusof yang turut menyumbangkan paip.

Seorang penduduk, Muhamad Suki Ab Rahman, 42, berkata, masalah air bersih dihadapi penduduk kampung berkenaan tidak pernah selesai selama ini.

Berikutan itu, katanya, penduduk terpaksa mencari inisiatif sendiri bagi mengatasinya dan sambungan air bukit itu yang kedua dilakukan.

“Kemudahan air bukit yang pertama dilakukan 10 lalu kerap rosak dan tidak mencukupi bagi kegunaan semua penduduk.

“Air Sungai Nenggiri langsung tidak boleh digunakan bagi keperluan harian penduduk kerana keruh dan berselut sepanjang masa, jadi kami mengambil inisiatif ini,” katanya di sini, hari ini.

Seorang lagi penduduk Ismail Ahmad, 56, berkata, penduduk luar bandar kebanyakannya bergantung kepada keperluan air bersih dari tadahan bukit.

“Alhamdulillah, selepas seminggu bergotong-gotong, ia dapat digunakan dengan sempurna,” katanya.

Sementara itu, Ab Aziz berkata, pembinaan kemudahan air bersih tadahan bukit menjimat belanja dan digunakan secara percuma semua penduduk.

“Mungkin ada juga bayaran sekitar RM3 sebulan setiap rumah untuk isi tabung bagi memudahkan perbelanjaan kerja selenggaraan,” katanya.

Join Telegram

Huawei Watch Fit Hadir Ke Pasaran Malaysia – Berharga RM499

Huawei kini agak aktif dalam pengenalan peranti-peranti dibawah ekosistem mereka. Selepas mengumumkan sebuah tablet baru semalam, hari ini Huawei Malaysia turut mengumumkan pengenalan jam tangan pintar terbaru mereka untuk pasaran tempatan, iaitu Huawei Watch Fit.

Huawei Watch Fit hadir dengan rekaan muka jam empat segi, selain ditujukan untuk mereka dengan gaya hidup aktif.

Huawei mengatakan Watch Fit menyertakan lebih 96 mod bersenam berbeza, dilengkapi skrin AMOLED HD, serta ketahanan bateri sehingga 10 hari lamanya.

Bagi anda yang berminat, boleh mendapatkan jam tangan pintar terbaru ini bermula 9 September 2020 pada harga RM499 sebuah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.