25 pusat pemindahan banjir dibuka di Kelantan

Posted on

Jumlah pusat pemindahan sementara (PPS) yang dibuka ekoran banjir gelombang kedua melanda Kelantan bertambah kepada 25 lokasi berbanding tujuh awal pagi tadi.

Berdasarkan portal Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat, setakat jam 11.30 pagi tadi, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 1,778 orang melibatkan 663 keluarga berbanding 441 jam 7.30 pagi tadi.

Pada awal pagi tadi hanya Jeli yang terlibat, tetapi berikutan hujan lebat menyebabkan empat lagi jajahan iaitu Machang, Kuala Krai, Tanah Merah dan Pasir Mas dinaiki air.

Mangsa yang terjejas adalah seramai 1,204 (dewasa) 522 (kanak-kanak) 52 (bayi) 181 (warga emas) dan 17 orang urang upaya (OKU).

Jajahan paling ramai dipindahkan adalah di Jeli dengan 1,265 orang melibatkan 513 keluarga kini berada di 10 PPS diikuti Tanah Merah, 289 orang terdiri daripada 88 keluarga ditempatkan di sembilan PPS.

Di Kuala Krai pula seramai 156 mangsa terdiri daripada 41 keluarga berada di empat PPS dan jajahan Machang pula hanya satu PPS dibuka iaitu di SJK (C) Pei Hwa yang menempatkan 13 keluarga.

Jajahan terbaru dilanda banjir iaitu di Pasir Mas melibatkan 15 mangsa daripada lapan keluarga dipindahkan ke PPS Sekolah Kebangsaan Kubang Kual.

Sementara itu, portal ebanjir.kelantan.gov.my pula melaporkan, bacaan paras air Sungai Golok di Jenob melepasi paras bahaya iaitu 25.58 m (bahaya 23.50m) bermula jam 4 pagi tadi.

Sungai Golok di Rantau Panjang pula sudah melepasi paras amaran iaitu 8.16m bermula jam 9 pagi tadi dan menunjukkan trend meningkat (amaran 8m).

Berikutan itu juga laluan Jeli-Dabong di Kampung Reka ditutup kepada semua kenderaan pada jam 8 pagi tadi dan tiada laluan alternatif manakala Jalan Sungai Durian, Chenulang di Kuala Krai di Kilometer 6.3 hanya ditutup kepada kenderaan ringan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.