SHAH ALAM 05 AUGUST 2017. Sebahagian pengungjung yang tidak dibenarkan masuk ke gerai "Makan Sampai Pengsan" Kendurian berikut masalah durian yang tidak masak di Dataran Kemerdekaan. STR/SHAZREEN ZAMZURI

6 Kebaikan Buah Durian Yang Ramai Tak Tahu! Lihat Kebaikan Ke-5 tu !

Posted on

Baru-baru ni ramai pulang hampa kerana tidak dapat menikmati buah durian di festival Kendurian di Shah Alam, gara-gara buah tersebut belum masak.

Tapi setiap kali festival durian diadakan, memang ramai yang sanggup turun padang untuk menikmatinya.

Selain rasanya yang sedap, ini antara kebaikan buah durian yang ramai tak tahu!

1. MENURUNKAN KADAR KOLESTEROL

Durian mempunyai kandungan zat Organosulfur yang baik untuk menurunkan kolesterol. Organosulfur juga berfungsi sebagai anti antioksida serta anti radang.

2. MENCEGAH PENYAKIT KANSER

Kandungan Phytonutrient pada buah durian mencegah penyebab kanser. Ia juga berfungsi meningkatkan sistem kekebalan tubuh serta mencegah penyakit katarak dan menurunkan risiko penyakit diabetes, kanser, tekanan darah tinggi serta jantung.

3. MENCEGAH KEMURUNGAN

Buah durian mempunyai kandungan Tryptopan yang berfungsi membentuk melatonin, serotonin serta niasin yang dapat mencegah stres, kemurungan dan susah tidur (insomia).

4. MENCEGAH PENYAKIT ANEMIA

Buah durian mempunyai zat besi tinggi yang dapat merangsang pengeluaran haemoglobin yang ada didalam darah dan mencegah terjadinya penyakit anemia.

5. DAPAT MEREDAKAN SAKIT PERUT

Durian mempunyai kesan antatacid semula jadi yang dapat meredakn sakit perut. Kandungan vitamin dan zat lain yang terdapat pada buah durian dapat menghilangkan rasa sakit pada perut.

6. DAPAT MEMPERBAIKI SISTEM SARAF

Kandungan vitamin B yang cukup tinggi pada durian membantu untuk memperbaiki sistem saraf. Makanlah buah durian agar saraf anda tidak mengalami kerosakan.