6 Kes Baharu COVID-19 Dan 5 Kes Sembuh Dilaporkan Hari Ini

Posted on

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan bahawa terdapat 5 kes yang telah pulih dan dibenarkan discaj dari hospital pada hari ini dan menjadikam jumlah kumulatif sebanyak 8, 481 bersamaan dengan 97.8%.

Menerusi kiriman di Facebook rasmi, beliau juga memaklumkan bahawa terdapat 6 kes baharu jangkitan Covid-19 dan menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 8,674 kes dengan 72 kes yang masih aktif.

Ingin dimaklumkan daripada enam (6) kes baharu yang dilaporkan, empat (4) kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara, di mana semuanya melibatkan warganegara Malaysia.

Dua (2) kes penularan di dalam negara juga melibatkan warganegara Malaysia yang merupakan kes saringan di tempat kerja, di mana satu (1) kes adalah dari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan satu (1) kes dari Selangor. Tiada kes di kalangan bukan warganegara dilaporkan pada hari ini.

Sehingga kini, terdapat dua (2) kes positif COVID-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Kedua-dua kes tersebut memerlukan bantuan pernafasan.

Tiada kes kematian dicatatkan pada hari ini dan menjadikan jumlah kumulatif kes kematian disebabkan oleh Covid-19 kekal sebanyak 121 kes bersamaan 1.39%.

Sumber: Noor Hisham Abdullah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.