kedai emas

9 Kompaun dikeluarkan terhadap pemilik kedai emas, pelanggan

Posted on

Polis mengeluarkan sembilan kompaun terhadap pemilik kedai emas dan pelanggan mereka di sekitar Kota Bharu kerana gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dalam membendung penularan Covid-19.

Ketua Polis Kelantan, Deputi Komisioner Polis Shafien Mamat berkata, kompaun itu dikeluarkan semalam dan hari ini kepada pemilik kedai emas dan pelanggan mereka kerana kebanyakannya tidak mengamalkan penjarakan fizikal serta tidak memakai pelitup muka semasa berada di dalam premis.

BACA: Tindakan Tegas, Kompaun RM1,000 jika main air banjir!

“Pihak polis akan sentiasa membuat pemantauan ke atas premis-premis niaga dan mengeluarkan saman serta kompaun ke atas mana-mana pihak yang dilihat tidak mengamalkan SOP yang ditetapkan.

“Langkah tegas ini adalah sebagai membendung penularan Covid-19 di dalam negeri,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Pada 20 November lepas, Menteri kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan pelaksanaan PKPB di Kelantan sehingga 6 Disember depan selepas penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati terdapat peningkatan kes Covid-19 secara mendadak di beberapa daerah dan mukim di Kelantan.

Beberapa media hari ini melaporkan banyak kedai emas sekitar sini dikunjungi ramai susulan penurunan harga emas sejak minggu lepas, kebanyakannya tidak mematuhi SOP. – Bernama

sumber : sinar harian

Join Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.