Akhirnya Aliff Aziz Menerusi Video Secara Langsung Tampil Mohon Maaf Dan Jelaskan Perkara Yang Berlaku

Posted on

“SETIAP kesalahan yang terjadi ada punca. Dalam kes saya, saya mengakui menjadi punca kepada semuanya. Perkara sebenar pun sudah terbukti.

“Jadi, saya ingin memohon maaf kepada semua. Bagi saya perlu untuk akui jika ia memang salah,” kata penyanyi dan pelakon Aliff Aziz mengenai kontroversi melanda dirinya apabila didakwa berlaku curang terhadap isterinya Bella Astillah apabila menjalin hubungan dengan pelakon, Oktovia Manrose.

Aliff menerusi sesi video live di Instagram malam tadi tidak menafikan perkara yang berlaku dan mengakui ia kesilapan besar.

Menurut Aliff, status dimuat naik Bella adalah benar dan dia tidak menyalahkan tindakan isterinya itu.

“Isteri saya sudah lalui macam-macam. Saya memberikan masalah kepadanya. Saya berasa sangat bersalah terhadapnya.

“Saya kesal atas apa yang terjadi dan saya tidak mahu nafikan kesalahan saya. Setiap manusia pasti buat salah. Dalam kes saya, diakui ia memang berpunca daripada saya.

“Nak caci, maki dan hamun saya silakan. Cuma, jangan komen apa yang anda tidak tahu,” katanya.

Menurut Aliff, dia sedang cuba membetulkan semula keadaan dan masalah rumah tangganya.

“Soal hubungan dan rumah tangga saya dengan isteri, biar saya yang selesaikan. Banyak perkara yang perlu dibuat dan diperbetulkan. Kesilapan saya pada Allah, biar saya uruskan. Kesalahan saya pada ibu bapa, itu tanggungjawab saya,” katanya.

Menurut Aliff, dia mengadakan sesi live itu bukan untuk menegakkan benang yang basah.

“Saya bukan nak cakap siapa yang salah. Malah banyak artikel keluar dan Via (Oktovia) pun sudah minta maaf dan tidak menafikan apa yang berlaku. Memang kami yang bersalah.

“Sekarang, saya cuba untuk ‘move on’ dengan apa yang berlaku. Saya juga mahu minta maaf kepada seluruh keluarga saya. Adik-beradik saya juga marahkan saya kerana menjadi punca umi (mak) saya dihentam netizen,” katanya.

Menurut Aliff, dia tidak kisah jika selepas ini orang ramai masih terus bercakap mengenai dirinya terutama kontroversi yang berlaku.

“Selepas ini, nak cakap apa, cakaplah. Saya sudah luahkan semuanya apa yang saya rasa. Selepas ini saya tidak mahu memberikan sebarang komen lagi. Insya Allah, selepas ini segalanya berjalan baik,” katanya.

Menerusi sesi live itu, Aliff menafikan dakwaan segelintir pihak mendakwa status dimuat naik ibunya di laman sosial adalah untuk menutup kesalahan dirinya.

“Apa yang umi muat naik bersifat menyeluruh. Tidak ada kaitan langsung dengan Bella, malah jauh sekali nak menutup kesalahan saya.

“Saya lebih tahu umi macam mana. Kalau apa yang saya buat salah, dia akan tegur dan marah. Apabila, status berkenaan menimbulkan persepsi berbeza daripada netizen, ini yang perlu saya betulkan.

“Kasihan umi kena hentam dan kritik gara-gara status itu. Kalau ikutkan dia halang saya daripada membuat sesi live perkara ini. Dia cakap, biarlah orang nak cakap apa mengenainya,” katanya.

Video:

Artikel Berkaitan: Bella maafkan yang terbabit

“SAYA maafkan yang terbabit sebab hanya ingin kejujuran,” kata Bella Astillah, 25, berkenaan kemelut rumah tangganya yang menjadi perhatian warganet, baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan di Instagram, Bella yang juga isteri kepada penyanyi dan pelakon Aliff Aziz, 28, berasa lega selepas mengetahui kebenaran dan berani bersemuka serta mengakui kesalahan sekali gus meminta maaf atas kekhilafannya.

Kata Bella, dia mengakui terasa pedih dan terluka namun semua manusia melakukan kesilapan.

“Sebagai manusia, hanya maaf yang perlu diungkap daripada terus menegakkan benang yang basah sedangkan kesalahan itu jelas dilakukan.

“Yang membuatkan kecewa dan marah sebab saya saja yang tahu kebenaran. Ramai yang meminta saya untuk ‘post’ video, ada juga segelintir mengatakan saya fitnah. Saya tidak akan sesuka hati ikut emosi untuk ‘post’ tanpa bukti.

“Tapi, selepas saya fikir, adalah lebih baik saya tunjuk kepada keluarga dan yang terbabit saja. Maaf yang tersinggung dengan cara saya berkongsi masalah ini,” katanya.

Menurutnya, setiap manusia ada pelbagai cara untuk meluahkan dan mengendalikan masalah.

Bella berkata, seseorang perlu menjadi diri sendiri dalam mencari dan menentukan cara penyelesaian.

Katanya, andai ada segelintir atau mana-mana pihak yang menganggap tindakannya berkongsi masalah rumah tangga di media sosial itu salah, Bella berkata, setiap manusia punya pendapat masing-masing termasuklah dirinya.

“Dari semasa ke semasa, saya terima banyak ‘direct message’ (DM) yang memberikan kata nasihat, sokongan, dorongan dan kecaman.

“Di sini saya ingin terangkan, saya tidak secerdik dan sepintar rata-rata manusia lain. Saya adalah diri saya. Saya juga manusia biasa yang pasti buat kesilapan,” katanya.

Menerima dugaan itu dengan hati terbuka, Bella menganggap ujian itu adalah lumrah alam dan berharap ramai menjadikan apa berlaku dalam rumah tangganya sebagai iktibar kerana ada wanita yang takut untuk bersuara.

“Setiap petunjuk yang kita minta, kita harus terima dan setiap berlaku pasti ada hikmah. Segala yang baik kita perbaiki jadikan teladan malah tidak baik sebagai sempadan. Apa yang saya inginkan buat masa ini adalah ketenangan.

“Saya ada bertanya dengan ustaz, sudah semestinya untuk tenang adalah mendekatkan diri dengan Allah. Selain itu, kita akan lebih tenang sekiranya memikirkan dan berusaha untuk mengubah diri berbanding mengubah orang lain.

“Sekarang saya perlukan masa dan ketenangan untuk berbincang dengan ahli keluarga. Terima kasih,” katanya.

Terdahulu, Bella menerusi akaun Instagramnya mendakwa bahawa Aliff berlaku curang dengan pelakon Oktovia Manrose serta turut memuat naik perbualan daripada seseorang yang mengatakan dia melihat suaminya dan wanita terbabit di sebuah kelab malam sebagai bukti.

Sebelum ini, Aliff pernah mencetuskan kontroversi apabila didakwa berlaku curang dengan seorang pelakon ketika menjalani penggambaran sebuah drama bersama.

Aliff dan Bella berkahwin pada September 2016 dan dikurniakan cahaya mata, Mohamad Ayden Adrean yang kini berusia setahun tujuh bulan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.