Akhirya Vincent Tan Bersuara Jawab Siapa Bersalah Dan Ini Tindakkan Bakal Dilakukan Kepada Balu M4ngsa.

Posted on

“KESALAHAN bagi kejadian ini mesti terletak pada pihak berkuasa lapangan terbang.

“Mereka sepatutnya memberi amaran awal mencukupi kepada pesawat mengenai kerja penyelenggaraan di landasan atau menutup terus lapangan terbang. Tiada amaran sedemikian diberikan,” kata Pengerusi Eksekutif Berjaya Corporation Berhad, Tan Sri Vincent Tan.

Reaksi itu diberi Vincent bagi mengulas mengenai kejadian pesawat merempuh sebuah kereta unit kejuruteraan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAS), Subang, Isnin lalu.

Dalam kejadian itu, kakitangan MAHB, Mohd Ruzaimi Iskandar Ahmad Razali, 39, yang memandu kenderaan terbabit, men1nggal dunia.

Menurut Vincent, ketika kejadian pesawat Berjaya Air yang terbabit dalam kemalangan itu mendapat kebenaran mendarat di LTSAS daripada menara kawalan Subang.

Beliau berkata, juruterbang pesawat berkenaan juga sudah mengikuti semua prosedur pengendalian dan pendaratan.

Katanya, Berjaya Air dan juruterbang yang terbabit tidak sepatutnya dipersalahkan, sebaliknya pihak pengurusan lapangan terbang yang perlu tampil bertanggungjawab.

“Saya berpendapat pihak berkuasa lapangan terbang cuai, saya berharap kejadian ini membuka mata pihak terbabit supaya ia tidak berulang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, Vincent berkata, beliau secara peribadi akan mendermakan RM50,000 kepada balu m3ngsa bagi membantu meringankan kesulitan kewangan keluarga.

“Saya ucapkan takziah kepada keluarga Mohd Ruzaimi,” katanya.

Sementara itu, Berjaya Air dalam kenyataan berasingan memaklumkan, jet peribadi yang terbabit dalam pelanggaran dengan kenderaan penyelenggaraan di LTSAS itu terbang dan mendarat sesuai dengan pelan penerbangan yang dikemukakan serta diluluskan Pusat Kawalan Lalu Lintas Udara, sebelum ia dijadualkan mendarat.

“Menara di lapangan terbang memberi kebenaran kepada juruterbang untuk mendarat dan tidak ada ‘Notice to Airmen’ atau NOTAM yang dikeluarkan untuk memaklumkan bahawa kerja penyelenggaraan sedang dijalankan di landasan.

“Tidak ada suar atau lampu amaran untuk memberi amaran kepada krew bahawa adanya kehadiran pekerja penyelenggaraan atau halangan lain di landasan.

“Malah, pesawat itu sudah mendarat dan kelajuannya sudah berkurangan ketika ia bertembung dengan kenderaan penyelenggaraan,” kata kenyataan itu, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, syarikat itu bersedia memberikan bantuan dan kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa yang berkaitan, termasuk Biro Siasatan Kemalangan Udara yang mengetuai siasatan.

“Kami juga berharap orang awam tidak berterusan membuat sebarang spekulasi berhubung kejadian malang ini dan memberikan masa kepada pihak yang berkenaan untuk melengkapkan siasatan,” jelasnya.

Isnin lalu, kakitangan MAHB itu parah selepas kereta unit kejuruteraan MAHB dipandunya dirempuh pesawat terbabit, pada 3.20 pagi.

Pesawat terbabit merempuh bahagian hadapan cermin dan bumbung kereta itu.

Penumpang dan anak kapal terbabit dilaporkan selamat tanpa sebarang kecederaan, bagaimanapun Mohd Ruzaimi yang parah dikejarkan ke hospital swasta untuk rawatan.

Sehari kemudian, Ketua Pegawai Eksekutif MAHB, Raja Azmi Raja Nazuddin memaklumkan Mohd Ruzaimi disahkan men1nggal dunia pada 6.45 petang, ketika menjalani rawatan intensif di hospital swasta di Petaling Jaya.

M4ngsa men1nggalkan isteri, Nor Azawiah Md Usuf dan empat anak berusia antara setahun hingga 13 tahun.

Artikel Berkaitan: Tiada lagi anak lelaki yang tinggal…

“SEDIH bila kenangkan tiada lagi anak lelaki apabila kini arwah (Mohd Ruzaimi) pergi tinggalkan kami selepas abangnya meninggal dunia akibat lemas kira-kira 10 tahun lalu,” kata Jeleha Awang, 70.

Jeleha ibu kepada Juruteknik Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), Mohd Ruzaimi Iskandar Ahmad Razali, 39, yang mavt selepas pacuan empat roda dinaiki dirempuh pesawat di landasan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang, Selangor awal pagi kelmarin.

M4ngsa, menghembuskan nafas terakhir jam 6.45 petang semalam, men1nggalkan seorang isteri Nor Azawiah Md Usuf dan empat anak berusia setahun hingga 13 tahun.

Menurutnya, kali terakhir dia bertemu anak keduanya daripada tiga beradik itu pada bulan lalu untuk uruskan hal tanah.

“Abang arwah men1nggal dunia akibat lemas. Selepas ketiadaan suami serta anak sulung, dialah ketua keluarga. Kini dia pula `pergi’ tinggalkan kami.

“Terkejut waktu dimaklumkan kejadian itu, tak sangka boleh jadi macam tu. Namun walaupun sedih saya reda dengan apa yang berlaku,” katanya ketika ditemui di tanah Perkuburan Kampung Changkat Belengkor, Batu gajah, Perak, selepas selesai majlis pengebumian hari ini.

Menurutnya, Mohd Ruzaimi seorang anak yang baik serta bertanggungjawab pada keluarga.

Bapa saudara Allahyarham, Roslan Latiff, 58, mengucapkan terima kasih kepada semua yang membantu menguruskan jen4zah daripada awal hingga akhir.

“Pihak keluarga mohon maaf jika ada kekurangan dan kesilapan sewaktu arwah dirawat hingga dikebumikan,” katanya.

Terdahulu jen4zah Mohd Ruzaimi yang selesai dibedah siasat di Hospital Sungai Buloh, Selangor tiba di Masjid Toh Puan Besar Hatijah, di sini kira-kira jam 5 petang untuk disembahyangkan sebelum dibawa ke tanah perkuburan dan pengebumian selesai jam 5.45 petang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.