Ayah Ni Ceritakan Tentang Kepentingan Adakan Mini Surau Dalam Rumah

Posted on

Membina atau mengkhususkan ruangan sebuah bilik di dalam rumah menjadi mini surau, itu adalah suatu idea yang cukup hebat untuk dilaksanakan. Apa tidaknya, banyak kebaikan yang akan diperolehi oleh seisi keluarga sebenarnya.

Hakikatnya, bukan hanya untuk tujuan memberi keselesaan saat menunaikan amalan solat di rumah. Malah melalui perkongsian daripada seorang ayah yang mempunyai dua orang cahayamata ini , diharapkan dapat menjentik hati untuk orang lain mengetahui kenapa perlunya ada mini surau di rumah untuk sebuah keluarga.

Jom semak perkongsian menarik ini.

Kenapa perlu ada perlu mini surau kat rumah?

1. Yang utama, tak nak gunakan toilet untuk tempat mengambil wuduk.
Asingkan, bilik air surau ini, gunakan hanya tempat ambil wuduk saja.
Bukan apa, tak nak anak anak kita yang tak ada alas kaki masuk ke toilet dan terpijak najis, dan menyebabkan kuman najis tu merebak satu rumah, hingga tempat kita bersolat.

2. Tempat ibadat kita satu keluarga. Kalau kita nak makan, anak anak kita akan ke dapur, nak tengok tv, samada kat ruang tamu atau bilik TV, tapi untuk beribadat, mesti ada tempat khusus untuk mengaji, dan bersolat. Kalau dapur kita boleh renovate mahal mahal, kenapa tidak boleh buat tempat beribadat?

3. Tempat untuk menghilangkan anak anak ketagihan media social samada ipad atau games. Letakkan buku buku, Lego yang menjana minda. Sebelum ni, saya bagi kebebasan untuk anak saya, Rayyan menonton youtube. Beliau sukakan video video sukan lasak dari barat. Kesan dari tersebut, bukan saja dia sendiri semakin lasak, dia terdedah dengan bahasa bahasa kotor dan siap menghafal satu persatu.

4. Untuk bersantai satu keluarga. Kalau orang lain kata, bilik TV tempat merapatkan keluarga, bagi saya salah. Keluarga modern sekarang, satu rumah, ada 3-4 biji tv .

Ada satu case, kawan saya bercerita yang beliau berpisah dengan isteri dia..terkejut juga, dia tu, dah lah kaki masjid, baik pulak tu. Bercerai ketika umur masuk 40 tahun, dah ada anak anak pula tu.

Then, beliau start bercerita. Salah satu factors yang besar, beliau tak rapat dengan anak anak sangat. Selalu kena outstation, dan isteri beliau juga sibuk dengan career.
Memanglah beliau selalu ke masjid, tapi beliau tak pernah bersolat atau mengaji bersama anak anaknya. Infact, tak pernah pun mengajar, dan serahkan tanggungjawab itu pada sekolah.

Dan kalau balik kerja awal pon, malam malam suka “bermamak” dengan kawan kawan.
Dah jadi satu budaya dari muda, keluar malam malam. Masa mereka berpisah, semua anak anak ikut isterinya. Isteri beliau juga ada business, juga seorang yang independent.
Pesan beliau kat saya, hargai family yang ada.

sumber : Shaari Anuar via keluarga

9 Panduan Bina Surau Di Rumah Agar Selesa Beribadah

Kewajiban beribadah adalah tanggungjawab setiap muslim. Salah satu perkara wajib yang ditetapkan agama ialah Solat lima waktu. Benar, seorang muslim boleh menunaikan solat dimana mana sahaja asalkan tempat tersebut bersih dari sebarang najis dan selesa tetapi sudah tentunya kita mahukan yang terbaik kerana pada waktu itulah kita akan bertemu dan berbicara dengan Sang Pencipta.

Rumah sebenarnya melambangkan keperibadian pemiliknya, jadi dengan menyediakan kemudahan surau di rumah, melambangkan kepekaan kita pada perintah agama. Fasiliti surau di rumah bukan sahaja memudahkan kita beribadah malahan para tetamu juga tidak perlu bersusah payah singgah di surau atau masjid berhampiran untuk menunaikan solat ketika datang menziarah.

Rekaan surau kecil dirumah bukan sahaja boleh digunakan untuk solat berjemaah malahan boleh juga digunakan untuk kelas mengaji dan tempat perkumpulan ahli keluarga untuk memenuhi keinginan rohani mereka.

Antara tips rekaan surau untuk kediaman anda :

  1. Pastikan lokasi surau strategik dan nyaman serta memudahkan penggunanya.
  2. Saiz surau sebaiknya mengikut bilangan penghuni rumah supaya semua orang selesa melakukan ibadah .
  3. Rekaan berpandukan arah kiblat agar dapat menggunakan ruang dengan lebih efektif dan menyeluruh.
  4. Elakkan meletak pintu betul-betul berhadapan dengan ruang solat.
  5. Pilih warna yang menenangkan dan menyejukkan mata seperti warna hijau, biru dan putih.
  6. Surau perlu mempunyai pengudaraan dan pencahayaan semulajadi yang secukupnya.
  7. Selain itu, anda juga boleh menambah rak untuk meletak buku-buku keagamaan atau Al-Quran.
  8. Ditambah pula aksesori minimal yang tidak terlalu menonjol seperti artworkayat-ayat suci atau 99 nama Allah.
  9. Paling penting, letakkan lah tempat mengambil wuduk berhampiran dengan surau yang dibina.

Semoga niat yang baik akan mendatangkan hasil yang baik juga. Selamat menghias!

Sumber:impiana

Join Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.