Baru Sahaja Dimasyhurkan Sebagai Sultan Pahang, Kekacakan Adinda Tengku Abdullah Ini Curi Tumpuan Ramai

Posted on

Sebaik pemangku Sultan Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bakal ditabalkan sebagai Sultan Pahang Ke-6 pada Selasa, kemunculan adinda baginda Tengku Fahd Mua’adzam pada sidang media khas di Istana Abu Bakar, Sabtu lalu mencuri tumpuan netizen.

Pengguna media sosial tertarik dengan ketampanan Tengku Arif Temenggong Pahang yang merupakan putera kepada Sultan Ahmad Shah Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Muadzam Shah dan Sultanah Kalsom Abdullah itu.

Gambar Tengku Fahd yang dimuat naik oleh seorang pelayar Twitter pada Sabtu menerima pelbagai reaksi dalam kalangan netizen.

“ Berikutan Tengku Abdullah yang dimasyurkan sebagai Sultan Pahang, aku baru menyedari kewujudan Tengku Fahd.

“ Tak keterlaluan kalau aku menggelarkan dia ‘Pa-hunk’ (lelaki yang sangat tampan). I mean…,” tulisnya.

Setakat ini, posting tersebut meraih lebih 700 ulang kicau dan hampir 1,000 tanda suka.

Pemilik akaun itu turut menambah ulasan pada bebenang di Twitter tersebut bahawa kekacakan Tengku Fahd telah membuatkannya ‘tergugat’.

“ Low key (tidak menonjol) sangat sampai I baru kenal? He’s so beautiful, I feel threatened (Baginda amat tampan, saya berasa tergugat),” ujarnya.

Pasti sudah ada antara anda yang tercari-cari akaun Instagram putera diraja itu untuk melihat lebih dekat kehidupan adinda Sultan Pahang Ke-6 ini, namun menurut maklumat yang dikongsikan oleh netizen, Tengku Fahd menetapkan akaun Instagramnya pada tetapan peribadi.

Sekilas info tentang Tengku Fahd

Yang Amat Mulia Tengku Abdul Fahd Mu’adzam Shah ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah (diputerakan pada 10 Februari 1994 di Hospital Tengku Ampan Afzan, Kuantan, Pahang).

Baginda merupakan anakanda pertama baginda bongsu dan putera sulung kepada Paduka Seri Sultan Ahmad Shah dan Sultanah Kalsom binti Abdullah. Baginda ialah kerabat bergelar Pahang dengan gelaran Tengku Ariff Temenggong.

Tengku Abdul Fahd mendapat pendidikan di Garden International School, Bukit Kiara, Kuala Lumpur. Baginda seterusnya menyambung pelajaran ke United Kingdom. Baginda melanjutkan pengajian di Universiti Princeton, Amerika Syarikat.

Memetik laporan The Star pada 2015, Tengku Fahd merupakan pengasas bersama Tabung Amanah Alam Sekitar Sultan Ahmad Shah dengan bondanya Sultanah Kalsom dan juga merupakan pengerusi di TAT Alliance Services Sdn Bhd.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. SuaraVirall

sumber : mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.