“Beli Je Bila Nampak Kakak Ni Jual..,” Kakak Ini Gigih Berniaga Demi ‘Sesuap Nasi’ Di Pasar Pagi

Posted on

Betul atau tak, kebanyakan orang kita lebih gemar membeli barangan basah dan dapur di pasar pagi atau pasar malan. Bukan apa, harga mereka lebih rendah berbanding harga di pasaraya.

Tetapi perasaan tak ada makcik atau pakcik yang meniaga sayur dekat pasar tanpa mengguna meja dan hanya beralaskan kain di tapak meniaga. Kadang itu, tak sampai hati melihat peniaga yang sudah berusia tetapi masih mencari rezeki untuk kelangsungan hidup.

Seperti perkongsian daripada seorang pengguna Facebook bernama Hanapiah Hanafi yang dikongsi dalam group Gabungan Anak Terengganu mengenai seorang ‘kakak’ yang gigih meniaga mencari rezeki walaupun keadaan serba kekurangan. Jadi marilah kita sama-sama membantu golongan seperti ini.

“Sesiapa yang sentiasa ke pasar pagi Sabtu di pekan Manir, bila ternampak kakak ini jual apa-apapun, beli je. Tak payah banyak tanya, Insyaallah. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita dan dimurahkan rezeki untuk semua peniaga pasar Manir.”

Sentiasalah kita ingat bahawa tangan yang memberi lebih baik daripada tangan yang menerima. Siapa tahu suatu hari nanti Allah hantarkan seseorang sewaktu kita dalam kesusahan.

Sumber: Hanapiah Hanafi via Group Gabungan Anak Terengganu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.