Berisiko Jadi Punca Kanser Usus, Ini 5 Bahaya Sosej Ibu Bapa Wajib Tahu

Posted on

Gaya hidup moden seakan tak dapat dipisahkan dengan perkara yang serba ringkas, serba cepat.

Dek kerana sibuk, ramai ibu bapa yang menyediakan makanan berproses kepada anak-anak mereka biarpun makanan tersebut jelas tidak berkhasiat.

Umum mengetahui bahaya makanan berproses seperti sosej yang dipercayai boleh meningkatkan risiko kanser. Menurut Institut Kanser Negara, sebanyak 4 peratus kejadian kanser di Malaysia terdiri daripada golongan kanak-kanak bagi tempoh 2007 hingga 2011.

Malah, sebanyak lebih 53,200 kematian akibat kanser usus dijangka berlaku pada tahun ini di Amerika Syarikat. Ia merupakan kanser kedua paling membunuh di negara itu.

Angka ini sudah pasti merisaukan berikutan gaya hidup tidak sihat dalam kalangan sebahagian rakyat Malaysia.

Berikut merupakan pesanan dari Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai bahaya sosej yang dipercayai boleh meningkatkan risiko kanser.

Ada apa dengan sosej?

Di dalam kesibukan dengan kerja dan aktiviti seharian, ramai ibu bapa cenderung menyediakan makanan segera atau makanan terproses ( processed food) bagi santapan anak-anak kerana penyediaannya yang mudah, ringkas dan cepat.

Salah satu yang menjadi kegemaran anak-anak adalah sosej. Ada sesetengah ibu bapa menganggap bahawa sosej memberi kandungan nutrisi yang sama seperti daging atau ayam segar.

Tidak sama sekali.

Sosej bukan daging sebenar.

Tahukah kandungan mikronutrien yang memberi kebaikan kepada badan dalam makanan yang telah terproses adalah sangat sedikit.

Sosej merupakan sejenis makanan terproses yang mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Tinggi kandungan lemak tepu (Lemak Trans meningkatkan risiko kanser)
  • Tinggi kandungan garam (sodium & MSG)
  • Tinggi bahan pengawet
  • Boleh meningkatkan tahap kolesterol “jahat” dalam badan
  • Meningkatkan risiko obesiti dan kanser usus

Oleh itu, pilihlah makanan yang segar dan kurangkan pengambilan makanan segera atau diproses.

Tambah KKM, sosej juga boleh meningkatkan risiko kanser usus dan obesiti di samping meningkatkan tahap kolesterol jahat dalam badan.

Melihat kepada bahaya sosej, kita perlu mengelakkan pengambilan makanan berproses sebaiknya bagi menjaga kesihatan diri dan keluarga dalam jangka masa panjang.

Sumber: Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia, Institut Kanser Negara, Cancer.net

Join Telegram

Redmi K30 Pro Zoom Edition Turut Dilancarkan Dengan Kemampuan Zum 30X

Redmi K30 Pro telah dilancarkan hari ini sebagai telefon mercu 5G dengan Snapdragon 865 paling mampu milik di pasaran dengan harga bawah RM2000 sebuah. Pada waktu yang sama Redmi K30 Pro Zoom Edition turut dilancarkan dengan kemampuan zum sehingga 30X.

Peranti dilengkapi skrin 6.67-inci AMOLED FHD+ yang menyokong paparan kandungan HR10+, pengimbas cap jari dalam skrin dan kadar segar semula 60Hz. Sebagai langkah mengurangkan kos skrin dengan kadar segera semula dan resolusi lebih tinggi tidak digunakan.

Redmi K30 Pro Zoom

Ini dipadankan dengan cip Snapdraon 865, memori 8GB RAM LPDDR5, storan sehingga 256GB UFS 3,1 dan bateri sebesar 4700 mAh. Bateri yang agak besar ini menyokong pengecasan pantas 33W menerusi port USB-C. Tiada sokongan pengecasan nirwayar atau mengecas peranti lain secara nirwayar di sini.

Spesifikasi kamera utama pula ialah 65-MP sudut lebar, 13-MP ultra sudut lebar, 8-MP telefoto dan 2-MP makro. Kuad-kamer ini disusun dalam sebuah bonjol kamera berbentuk bulat. Perbezaan spesifikasi kamera terletak pada sensor telefoto yang meningkat ke 8-MP berbanding 5-MP pada K30 Pro biasa.

Pada bahagian hadapan pula sebuah kamera pop naik sebesar 20-MP. Redmi mengekalkan rekaan kamera pop naik dengan lampu LED terbina sekali lagi enggan mengikut trend lubang kamera pada skrin,

Redmi K30 Pro Zoom

Apa yang kami rasakan menarik ialah peranti masih mempunyai kemampuan kalis air IP53, bicu audio 3.5mm, WiFi 6 dan sokongan rakaman video pada resolusi 8K 30FPS.

Di China Redmi K30 Pro ditawarkan pada harga RMB3799 (~RM2380) sebuah untuk versi 8/128GB dan RMB3999 (~RM2505) untuk versi 8/256GB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.