Cinta ke Hujung Nyawa, Suami isteri Meninggal Dunia Selang Dua Hari di Madinah Selepas Umrah

Posted on

Mungkin ini selayaknya digelar cinta sejati, sehidup sem4ti apabila pasangan suami isteri mninggaI dnia di Madinah, masing-masing pada Isnin lalu dan semalam selepas menunaikan umrah di Makkah.

Pasangan iu yang diibaratkan sebagai pasangan merpati dua sejoli itu, Ismail Latif, 66, mninggaI pada jam 11 pagi waktu tempatan Isnin lalu dan isterinya, Rohani Dollah, 60, menghembuskan nafas terakhir jam 2 petang semalam ketika bersiap untuk pulang ke tanah air.

Menurut anak mereka, Nor Shuhada Ismail, 38, berita pemergian ibu bapa mereka itu disampaikan oleh sepupunya, Noranito Taib, 50, yang turut sama-sama menunaikan umrah.

Shuhada memberitahu mereka sekeluarga terkejut dengan berita itu, namun reda dengan pemergian kedua-dua ibu bapa kerana mninggaI selepas menunaikan umrah dan di tempat suci idaman umat Islam di seluruh dnia.

” Ayah dan mak sangat rapat kerana mereka sering bersama-sama pergi ke mana-mana sahaja termasuk di dapur rumah. Mungkin keakraban mereka itu menyebabkan arwh ma (emak) terlalu sedih sehingga drahnya naik dan mninggaI dnia semalam.

” Sebelum itu, arwh ayah mninggaI dnia Isnin lalu di hotel kerana demam selama lima hari. Ayah tiada sebarang peny4kit dan sihat sebelum berangkat ke Makkah.

” Arwh mak hanya ada pnyakit drah tinggi sahaja dan mungkin dia risau nak meninggalkan ayah jauh di Makkah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tunjung, Kota Bharu, hari ini.

Nor Shuhada yang juga anak ketiga daripada 10 beradik berkata, kedua-dua ibu bapanya itu gembira kerana dapat menunaikan umrah bersama-sama buat pertama kali.

Anak arwh menunjukkan gambar ibu bapa mereka yang mninggaI dnia di Madinah ketika menunaikan umrah di Makkah.

Katanya, sebelum berangkat ke Makkah, ibunya berpesan kepada anak-anak supaya menjaga diri dan rumah dengan baik.

” Manakala setiap kali WhatsApp, ayah berpesan supaya kami 10 beradik duduk dengan baik sepanjang ketiadaan mereka dan menjaga rumah dengan elok. Rupanya itu amanat ayah yang terakhir buat kami.

” Mak juga sempat mengucapkan selamat tinggal kepada jemaah masjid seolah-olah dia tidak akan kembali selepas ini. Kami adik beradik sedih dengan kehilangan ibu bapa, tetapi kami gembira kerana mereka mninggaI dnia di Makkah,” katanya.

Menurutnya, sepatutnya mereka menyambut kepulangan ayah dan ibunya di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP) Pengkalan Chepa, namun yang pulang hanya barang-barang mereka.

Kedua jnzah dikebvmikan di perkburan Al Baqi. Alhamdulillah.

Sesungguhnya inilah kem4tian yang dicemburui seluruh umat Islam, mninggaI di kota suci Madinah yang sememangnya menjadi impian kebanyakan orang mukmin seluruh dunia.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.