“Cuba nasib je..” – Penuhi impian arw4h bapa, gadis terkejut diumum juara qariah ini Bukan calang-calang.

Posted on

Dua beradik yang mewakili dua negeri berlainan muncul johan dan naib johan qariah pada Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan 1440H/2019M di Seremban, Jumaat lalu.

Nor Farhatul Fairuzah Panut dari Negeri Sembilan diumumkan sebagai johan qariah manakala kakaknya, Nor Faizah Panut yang mewakili Selangor diumumkan sebagai naib johan qariah.

Menerusi laporan Harian Metro, walaupun Nor Faizah tidak ditabalkan sebagai johan, namun dia berbangga apabila adiknya yang berusia 19 tahun itu dapat memenuhi impian arwah bapanya.

“Saya mungkin sedikit kecewa kerana tidak meraih johan tetapi saya gembira apabila adik berjaya memenuhi impian arwah ayah.

“Arwah ada berpesan teringin melihat seorang anaknya bergelar johan tilawah dan adik memenuhi impian itu,” katanya.

Bagi Nor Farhatul Fairuzah pula, dia bersyukur dengan kejayaan membanggakan itu dan tidak menyangka penyertaan kali pertamanya memperoleh hasil apabila dinobatkan sebagai juara.

Walaupun pada awalnya sekadar mencuba nasib, namun anak bongsu daripada lima beradik itu akan terus memperjuangan bacaan ayat suci al-Quran.

“Sebenarnya saya hadir sekadar untuk mencuba dan Alhamdulilah rezeki memihak. Selepas ini saya akan menambah latihan dan memperbaiki bacaan,” ujarnya.

Nor Farhatul Fairuzah akan mewakili negara pada Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada April nanti.

Sumber : Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.