Doktor Ini Tunjuk Cara Betul Pakai Topeng Elak Wabak Coronavirus

Posted on

Wabak misteri coronavirus kini semakin membimbangkan apabila empat warga China yang datang ke Malaysia disahkan positif wabak tersebut. Seperti diketahui, wabak tersebut merebak melalui batuk, selesema dan juga sentuhan.

Bagi mengelakkan daripada wabak tersebut, orang ramai dinasihatkan supaya memakai topeng muka setiap kali keluar dari rumah. Bagaimanapun, masih ramai yang tidak tahu cara pemakaian topeng dengan betul.

Tular mengenai wabak coronavirus itu, seorang pakar dari World Health Organization (WHO) Collaboration Centre, Seto Wing Hong tampil menunjukkan cara betul untuk memakai topeng muka dengan betul dan beberapa langkah penting yang perlu diambil.

1. Bahagian warna biru di bahagian luar kerana ia kalis air. Bahagian putih di bahagian dalam kerana ia menyerap. Jika anda batuk, ia akan menyerap.

2. Pastikan ‘strip’ atau bahagian berwayar menutup bahagian hidung dan menarik bahagian bawah topeng sehingga menutup dagu. Ini untuk mengelakkan topeng terbuka ketika memakainya.

3. Cara untuk membuang topeng muka juga sangat penting. Anda perlu ingat, topeng yang sudah dipakai sangat kotor. Apabila anda ingin membuangnya, jangan sentuh topeng tersebut dan pastinkan anda basuh tangan.

Dalam pada itu, Facebook rasmi Public Health Malaysia turut berkongsikan langkah-langkah cara pemakaian topeng muka yang betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.