Dua anggota polis nyaris ditembak penyeludup warga Thailand

Posted on

Dua anggota polis nyaris terkena tembakan dipercayai daripada senapang angin yang dilepaskan oleh dua lelaki dari arah sempadan Malaysia-Thailand di Sungai Golok semalam.

Ketua Polis Kelantan, Deputi Komisioner Shafien Mamat berkata, dalam kejadian jam 9 pagi itu, anggota yang sedang bertugas dan meronda di kawasan sempadan pengkalan haram Poksu Kamal, Nibong di sini telah mendapati seorang lelaki sedang menyeberangi sungai.

“Lelaki tersebut terjun bersama tujuh tong disyaki berisi minyak yang diikat bersamanya dan bergerak pergi ke arah negara jiran.

“Setelah lelaki tersebut sampai di tebing sungai sebelah Thailand, tiba-tiba keluar pula dua lelaki lain yang masing-masing membawa selaras senapang dan melepaskan tiga das tembakan ke arah anggota kita.

“Dua das tembakan mengenai tebing sungai manakala satu das lagi tersasar,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, hasil siasatan awal mendapati suspek dipercayai menggunakan senapang angin memandangkan tiada bunyi letupan kedengaran sewaktu ia dilepaskan.

Malah katanya, suspek juga dipercayai penyeludup warga Thailand yang tidak berpuas hati dengan tindakan anggota polis yang kerap melakukan rondaan di tebing sungai sempadan Malaysia-Thailand.

“Kedua-dua anggota yang bertugas tidak mengalami sebarang kecederaan. Siasatan lanjut diteruskan dan kes disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan,” katanya.

Join Telegram

Samsung Mungkin Tidak Menyertakan Pengecas Dalam Kotak Telefon Pintar Baru Seawal Tahun Hadapan

Baru-baru ini, kita telah mendengar laporan mengatakan Apple mungkin tidak menyertakan pengecas dalam telefon pintar terbaru mereka. Kini, selain daripada Apple, pihak Samsung juga dilihat sedang mempertimbangkan perkara yang sama.

Melalui laporan baru dari Korea Selatan, Samsung dikatakan sedang melihat kepada idea untuk tidak menyertakan pengecas dalam kotak telefon pintar baru.

Salah satu sebabnya dikatakan adalah untuk mengurangkan kos, apatah lagi dengan pengecas yang kini telah dipunyai oleh ramai pengguna seluruh dunia, selepas lebih 10 tahun telefon pintar diperkenalkan.

Pengurangan kos ini dijangka akan menyelarikan peningkatan kos untuk telefon pintar 5G yang masih membawakan tanda harga yang tinggi.

Buat masa ini, Samsung dikatakan masih mempertimbangkan perkara ini, dan sekiranya ya, maka beberapa model yang akan dipasarkan pada tahun 2021 kelak, mungkin tidak menyertakan pengecas bersama dengannya dalam kotak jualan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.