Elak Terlupa Anak Ada Dalam Kereta, Ibu Ini Guna “Child Reminder” Dari Aplikasi Waze Yang Ramai Tak Tahu

Posted on

Kes kematian bayi atau kanak-kanak di dalam kenderaan akibat ditinggalkan ibu bapa yang terlupa, bukanlah perkara asing lagi di negara ini.

Kecuaian yang berlaku ini boleh dielakkan dengan mengambil beberapa langkah waspada agar ianya tidak berulang seperti tidak meletakkan anak di kerusi belakang atau menggunakan kaedah mengingat anak paling mudah dalam kenderaan iaitu ‘child reminder’.

Menerusi perkongsian oleh seorang wanita di Twitter, dia menggunakan aplikasi penunjuk arah atau Waze dengan mengaktifkan bahagian ‘Reminders’.

Kemudiannya, aktifkan butang ‘Child reminder’ dan anda boleh menetapkan ‘Custom message’ dengan menulis nama anak dan sebagainya.

Paling menarik, peringatan tersebut bukan sahaja akan keluar di skrin telefon malah juga melalui audio yang akan mengingatkan ibu bapa mengenai anak-anak setibanya mereka di destinasi. Memang sangat berguna!

Salah satu cara tak lupa ada anak di ‘seat’ belakang kereta

Tekan ‘Settings’ dan pilih ‘Reminders’

Aktifkan ‘Child reminder’

Aktifkan ‘Allow reminders’

Menurutnya, dia sering menggunakan aplikasi ini ketika memandu bersendirian bersama anaknya.

Sekiranya tidak mahu menggunakan cara ini, katanya ibu bapa juga boleh meletakkan sebelah kasut di belakang kenderaan sebelum memulakan pemanduan.

Sumber: Twitter @skinnyondinie

lazada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.