Kejadian sebelum ini yang menggemparkan kariah surau yang sama

Gempar Patung Berhala Dalam Surau, Orang Kampung Dedah Cerita Sebenar

Posted on

PELABUHAN KLANG – Penduduk Taman Pendamar Indah, gempar apabila menemui sebuah patung berhala diletakkan di pintu utama di Surau Sabilul Huda, di sini, semalam.

Difahamkan, patung yang turut dikalungi bunga itu diletakkan individu tidak bertanggungjawab antara jam 2.30 hingga 4 petang sebelum disedari siak yang datang ke surau itu untuk membuat persiapan solat Asar.

Siak surau terbabit, Mohd Yatim Omar, 64, berkata, beliau menemui patung itu ketika mahu membuka kunci pintu utama surau berkenaan, kira-kira jam 4.15 petang.

Katanya, beliau segera memaklumkan kepada ahli jawatankuasa (AJK) serta kariah untuk melihat sendiri patung tersebut.

“Semua berada dalam keadaan baik ketika saya mahu pulang selepas selesai solat Zuhur dan patung itu tidak ada di situ. Tetapi apabila saya kembali ke surau untuk buat persiapan solat Asar, saya terkejut bila lihat patung berhala ini diletakkan di atas pagar beranda di depan pintu masuk utama surau.

“Saya tak tahu apa motif atau sesiapa yang letak patung ini. Tamban pula surau ini tak ada kamera litar tertutup (CCTV). Mujur surau berkunci, kalau tak mungkin patung ini akan diletakkan dalam surau,” katanya ketika ditemui malam tadi.

Menurut beliau, pihak AJK Surau Sabilul Huda tidak pernah menerima aduan atau masalah dengan mana-mana pihak.

“Cuma tabung surau ini banyak kali dicuri, rasanya lebih 10 kali,” katanya.

Tambah Mohd Yatim, individu terbabit seolah sengaja mahu mencetuskan provokasi agama dan perkauman.

“Perkara ini sangat sensitif kerana ia mencemarkan tempat ibadah bagi masyarakat beragama Islam.

“Perbuatan mereka ini seolah-olah menghina agama Islam dan kami mahu dalang di sebalik kejadian ini tampil meminta maaf.

“Awalnya kami tak mahu menimbulkan sebarang kekecohan serta perbesarkan perkara ini, namun kami tak boleh diamkan diri lagi kerana perkara ini menyentuh sensitiviti agama serta tidak menghormati orang Islam,” katanya.

Katanya, satu laporan polis dibuat di Balai Polis Pandamaran, awal pagi tadi selain turut menyerahkan patung itu kepada pihak berkuasa untuk siasatan lanjut.

Sementara itu, salah seorang AJK surau tersebut, Abd Rahman Mohd Shariff, 46, berkata, kejadian itu kali pertama berlaku sehjak surau berkenaan dibina pada 1995.

“Memang terkejut dan marah bila dimaklumkan mengenai kejadian ini. Pihak tak bertanggungjawab ini seolah-olah sengaja mahu menimbulkan suasana tidak harmoni di kariah ini.

“Sebelum ini kita hidup aman damai walaupun taman ini dihuni dengan pelbagai kaum. Sepatutnya perkara sensitif seperti ini tidak boleh berlaku dan kami harap perkara ini dapat diambil tindakan sewajarnya,” katanya.

Jom Lihat Juga Apa Kata Netizen :

Berlapang dada lah…serah patung berhala tu pada kaumnya dgn cara baik..biarlah ada segelintir pihak tidak menghormati agama islam…kita jgn..apa bezanya kita dgn dia sekiranya kejahatan dibalas kejahatan..Islam itu indah..

Jangan kita terlalu cepat melatah….kalau ikut logik akal,tidak mungkin seorang penganut agama itu mempermainkan Tuhannya…kecuali yang tidak kenal siapa itu Tuhan dia…bawa bertenang…ada orang yang mahu melaga-lagakan isu agama,bangsa untuk tujuan mereka sendiri…jangan kita terjebak dengan perkara sebegini…minta pihak polis siasat dulu

Sembah patung lagi.. Lepas tu bila tak nak main buang je.. Bila perlu di puja2.. Bila tak nak dok buang Agama mana la ni tuhannye boleh pakai buang.. Jijik

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber : Sinar Harian / Harian Metro & rimbabara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.