Hobi Kaya , Pemilik Rumah Pagari Kediamannya Dengan Puluhan Motor RXZ

Posted on

Chonburi Thailand – Yamaha RX-Z merupakan salah satu bukti kejayaan Yamaha dalam motor kelas ekonomi yang pernah mereka hasilkan. Ini terbukti walaupun ia tidak lagi dihasilkan, ia masih diburu oleh ramai pengguna dan penggemar jentera tersebut.

Motor yang diperkenalkan di pasaran Malaysia sekitar tahun 1980-an dilengkapi dengan enjin yang sama dengan RX King, 2 nd 135cc dengan gearbox 5 kelajuan. Dengan spesifikasi ini, tidak hairanlah peminat roda dua ini masih mencari jentera jenama ini.

Tetapi di Chonburi, Thailand, seorang lelaki yang bernama Than telah membuatkan para penggemar dan pencinta motorsikal jenama RXZ ini berasa kagum. Bagaimana boleh terfikir, motosikal Yamaha RX-Z ini digunakan sebagai penjaga rumah untuk rumahnya, dengan sejumlah 35 motosikal berbaris dengan pagar automatik.

Lihat gambar di bawah seorang lelaki Malaysia bergambar di halaman rumah Mr Tan dengan puluhan buah RXZ

Ini dapat dilihat dalam video yang dimuat naik di rangkaian YouTube seorang anak muda bernama Mohd irwan apabila dia sendiri telah pergi melihat bagaimana keadaan motosikal Yamaha RX-Z diparkir di hadapan rumah lelaki tersebut.

Apa yang mengejutkan, sejumlah 35 motorsikal itu diubah suai menjadi deretan memagari perkarangan rumah Than. Cuma agak menyedihkan melihat motorsikal tersebut dalam keadaan yang kusam dan kotor seolah-olah tidak dijaga rapi. Tetapi diketahui pemiliknya mempunyai minat yang besar terhadap jentera tersebut.

” Pemilik rumah ini bernama Mr. Than, beliau juga merupakan pemilik bengkel, dan juga peminat sejati motosikal” kata Irwan dalam video yang dikenali sebagai peminat motorsikal Malaysia.

Irwan kemudian memberitahu bahawa ternyata bukan hanya di Malaysia yang di jual pada harga sekitar RM12 ribu, malah motor Yamaha RX-Z ini turut menjadi pengumpul pemburu di Indonesia juga. Katanya di sana harga boleh mencecah RP17 juta bersamaan dengan RM5 ribu lebih.

Tetapi di negara itu sendiri harganya berbeza-beza bergantung pada tahun, cukai, dan keadaan fizikal kenderaan. Berdasarkan tinjaun salah satu daripada mereka, membeli dan menjual di Malaysia berharga mencecah RM 35 ribu.

Kata Irwan lagi ada RXZ yang dijual dengan harga yang tak masuk akal iaitu RM 80 ribu hingga RM 100 ribu. Woww!

Lihat video di bawah

sumber : hangat.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.