Ini Ucapan Syukur Yang Tidak Patut Keluar Dari Mulut Seorang Pengantin Lelaki Buat Ramai Kec4m

Posted on

Pengalaman bernikah sememangnya detik yang indah bagi pasangan yang sedang bercinta. Detik ini kini selalu dikongsi di laman sosial sebagai kenang kenangan. Namun, melalui laman instagram, seorang pengantin lelaki dilihat memberi ucapan yang amat melampau dan langsung tiada perasaan malu.

Ucapan ini terus mendapat kecaman dari orang ramai. Di harap jadikan pengajaran buat semua pengantin baru dan jangan menulis ucapan di laman sosial dengan ayat melampau tanpa guna akal.

Jom layan:

Komen netiz4n : Tak ada rasa malu

Tak patut, Rasia antara suami isteri perlu dirasiakan

Selesai Je Akad Nikah, Ini 4 Perkara Yang Pengantin Lelaki Perlu Buat!

Selepas bertungkus lumus selama berbulan-bulan merancang majlis yang paling sempurna,pasti anda ingin semuanya berjalan lancar pada hari tersebut.Jika anda bakal pengantin lelaki, catit 4 perkara ini yang perlu anda lakukan sehingga majlis akad nikah itu selesai.

Jika sebelum ini , kita mungkin tidak diluaskan lagi dengan ilmu –ilmu seperti perkara yang perlu dilakukan selepas majlis akad nikah. Bezanya hari ini, juru nikah turut memberi ruang selepas majlis untuk pengantin melakukan solat sunat dan sebagainya. Begitu juga jurugambar yang turut serta dalam mengambil momen-momen indah di dalam majlis tersebut.

1. Solat Sunat Selepas Akad Nikah

Lafaz Niat : “Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala”

Maksud: Sahaja aku solat sunat sesudah nikah dua rakaat kerana Allah Ta’ala
Rakaat pertama : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun. Rakaat kedua : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas. Membaca doa selepas salam.

2. Sujud Syukur

Lafaz Niat : ” sahaja aku sujud syukur kerana Allah Taala”. Takbiratul ihram iaitu mengangkat tangan sebagaimana takbir dalam solat. Sujud sebanyak 1 kali. Membaca doa seperti yang biasa dibacakan dalam solat. Memberi salam.

3. Si suami meletakkan tapak tangan diatas ubun-ubun isteri lalu membacakan doa. “Ya Allah, aku memohon kepada-Mu dari kebaikannya dan kebaikan apa yang Engkau tetapkan kepadanya, dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan yang Engkau tetapkan padanya.

Ya Allah berkatilah isteriku ini atasku dan lindungi dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang yang dengki dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya.” (Riwayat Abu Daud)

4. Isteri bersalaman dengan suami sambil mencium tangan suami lalu mengucapkan 2 kalimah syahadah

Ini adalah 4 perkara sunat dilakukan sejurus anda berdua sah diijabkabul sebagai suami isteri. Namum berhati-hati, anda tidak digalakkan untuk mencium ubun-ubun isteri kerana ia adalah acara dalam agama lain. Selalunya, saudara-mara yang akan mengarahkan pengantin lelaki mencium isteri dan anda haruslah menolaknya dengan berhemah.

 

sumber : memorikini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.