“Insya-Allah Wabak COVID-19 Akan Berlalu Pergi Dari Bumi Malaysia” – Dr. Zulkifli

Posted on

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengucapkan kata-kata penghargaan atas kluster terbesar COVID-19 negara, peserta perhimpunan di Sri Petaling yang diisytiharkan tamat semalam.

Beliau berkata demikian menerusi satu ciapan di laman Twitternya malam tadi.

“Alhamdulillah. Insya-Allah wabak COVID-19 akan berlalu pergi dari bumi Malaysia.

“Terima kasih kepada semua sahabat jamaah tabligh yang memberi kerjasama penuh kepada Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya, dalam ciapan tersebut.

Ucapan tersebut adalah respon kepada kenyataan KKM di Twitter pada semalam.

“Secara rasmi diisytiharkan kluster terbesar di negara kita, Kluster Perhimpunan di Masjid Sri Petaling tamat hari ini (semalam),” jelas kenyataan tersebut.

Bagaimanapun, menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, aktiviti pengesanan dan ujian saringan bagi kluster dan sub-kluster tersebut masih lagi diteruskan, termasuk pusat tahfiz dan madrasah.

“Sekiranya ada keperluan atau tanda-tanda berlaku peningkatan kes contohnya melibatkan jemaah tabligh, kita akan terus laksanakan saringan.

“Ketika ini KKM akan menjalankan saringan bersasar kepada kumpulan yang berisiko tinggi yang dikenal pasti dan lokaliti terlibat,” katanya dalam sidang media mengenai perkembangan COVID-19 di Putrajaya semalam.

Mengimbas kembali, kes pertama yang dikesan dalam kluster itu adalah pada 11 Mac lalu, sebelum merebak sehingga lima generasi dengan mencatatkan lebih 3,375 kes positif dikesan dan 24 kematian dilaporkan.

Sumber: Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, BERNAMA

Join Telegram

Samsung Mungkin Tidak Menyertakan Pengecas Dalam Kotak Telefon Pintar Baru Seawal Tahun Hadapan

Baru-baru ini, kita telah mendengar laporan mengatakan Apple mungkin tidak menyertakan pengecas dalam telefon pintar terbaru mereka. Kini, selain daripada Apple, pihak Samsung juga dilihat sedang mempertimbangkan perkara yang sama.

Melalui laporan baru dari Korea Selatan, Samsung dikatakan sedang melihat kepada idea untuk tidak menyertakan pengecas dalam kotak telefon pintar baru.

Salah satu sebabnya dikatakan adalah untuk mengurangkan kos, apatah lagi dengan pengecas yang kini telah dipunyai oleh ramai pengguna seluruh dunia, selepas lebih 10 tahun telefon pintar diperkenalkan.

Pengurangan kos ini dijangka akan menyelarikan peningkatan kos untuk telefon pintar 5G yang masih membawakan tanda harga yang tinggi.

Buat masa ini, Samsung dikatakan masih mempertimbangkan perkara ini, dan sekiranya ya, maka beberapa model yang akan dipasarkan pada tahun 2021 kelak, mungkin tidak menyertakan pengecas bersama dengannya dalam kotak jualan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.