Isu Dana RM90 juta: Nik Abduh, Husam, Nasharudin dipanggil beri keterangan pada SPRM

Posted on

SHAH ALAM – Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz antara yang dipanggil bagi memberi keterangan mengenai dana RM90 juta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), hari ini.

Turut dipanggil Pengerusi PH Kelantan, Datuk Husam Musa dan bekas Timbalan Presiden Pas, Datuk Dr Nasharudin Mat Isa.

Difahamkan mereka akan memberi keterangan di SPRM Kelantan dan Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya.

Semalam Timbalan Ketua Pesuruhjaya Bahagian Operasi, Datuk Seri Azam Baki mengesahkan pihaknya sudah memulakan siasatan berhubung kes tersebut dan sedang mendapatkan beberapa dokumen yang berkaitan daripada pihak bank.

Kes tersebut mendapat perhatian apabila Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menarik balik saman fitnah yang difailkan di Mahkamah Tinggi di London pada 21 April 2017.

Saman itu dibuat ekoran pendedahan portal berita, Sarawak Report pada Ogos 2017 yang mendakwa dana berjumlah RM90 juta dipercayai dimasukkan ke dalam akaun bank pimpinan atasan Pas bagi menarik sokongan mereka terhadap Umno dan BN.

Dakwaan Pas terima RM90 juta, beberapa individu akan dipanggil SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memanggil beberapa individu bagi membantu siasatan berhubung dakwaan RM90 juta dimasukkan ke dalam akaun pemimpin Pas.

Menurut sumber, pihak SPRM telah membuka kertas siasatan susulan menerima laporan daripada pihak polis berhubung isu tersebut, petang semalam.

“Difahamkan, beberapa individu termasuk yang dikaitkan dalam isu ini akan dipanggil SPRM. Bagaimanapun, semua pihak diminta bersabar dan tidak membuat sebarang spekulasi berhubung siasatan ini.

“Siasatan dibuat mengikut Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Editor portal Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dalam artikelnya yang diterbitkan oleh portal Sarawak Report mendakwa pimpinan tertinggi PAS mungkin menerima RM90 juta daripada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mendorong bekerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kemudiannya memfailkan saman fitnah di Mahkamah Tinggi di London pada 21 April 2017.

Walaubagaimanapun, minggu lalu dilaporkan Ahli Parlimen Marang itu bersetuju memuktamadkan penyelesaian dengan Rewcastle-Brown.

Abdul Hadi berkata, keputusan menerima penyelesaian di luar mahkamah dengan Rewcastle-Brown adalah disebabkan kos guaman yang terlalu tinggi dengan menambah wang berjumlah berjuta-juta itu boleh digunakan untuk tujuan yang lebih bermanfaat.

Sementara itu, Najib juga menafikan memberikan wang kepada pemimpin Pas serta memaklumkan akaun bank beliau telah pun disiasat oleh pihak berkuasa selepas kalah dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) pada 9 Mei tahun lepas.

sumber : sinar harian & utusan malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.