Polis siasat 16 jemaah surau langgar SOP di Pengkalan Chepa

Posted on

Polis membuka kertas siasatan berhubung kes 16 jemaah lelaki termasuk beberapa orang kanak-kanak yang dipercayai menunaikan solat maghrib di Surau Batu 6 Tok Kaya, Jalan Sabak, Pengkalan Chepa di sini kelmarin.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud berkata, anggota polis bergegas ke surau itu kira-kira pukul 9 malam selepas menerima maklumat mengenai jemaah surau berkenaan yang menunaikan solat tanpa mengikut prosedur operasi standard (SOP).

Katanya, sebaik tiba di surau berkenaan, kebanyakan jemaah sudah pulang ke rumah, namun polis sempat bertemu dengan beberapa orang ahli kariah yang berada di situ.

“Siasatan awal mendapati, kesemua jemaah itu tidak mematuhi SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh ketika ini kerana menunaikan solat secara berjemaah di surau berkenaan.

“Sehubungan dengan itu, polis akan mengambil keterangan daripada 16 jemaah terbabit dalam masa terdekat,” katanya ketika dihubungi Kosmo! hari ini.

Menurut Abdul Rahim, beliau juga memohon orang ramai atau penduduk setempat di kawasan itu agar menyalur maklumat kepada polis dengan segera untuk membantu siasatan.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 21A Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Peraturan 17 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021.

Sebelum ini, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan mengeluarkan arahan bahawa hanya empat orang jemaah yang terdiri daripada kakitangan masjid dan surau dibenarkan menunaikan solat fardu sepanjang tempoh PKP penuh bermula 1 Jun lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.