5 Kematian Dalam Tempoh 24 Jam, Jumlah Terkini 50 Kes Kematian

Posted on

Lima lagi kematian dilaporkan akibat Covid-19 sekaligus menjadikan jumlah keseluruhan 50 kematian di negara ini setakat jam 12 tenghari tadi, menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Menerusi sidang media KKM, kes kematian ke-46 (kes ke-2909) merupakan lelaki berumur 37 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit kronik dan rendah imuniti.

Beliau telah dirawat di Hospital Sultanah Aminah, Johor.

Kes kematian ke-47 (kes ke-2910) merupakan lelaki berumur 78 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit darah tinggi dan gout.

Beliau telah dirawat di Hospital Pakar Sultanah Aminah, Johor.

Kes kematian ke-48 (kes ke-2572) merupakan lelaki berumur 85 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit kencing manis, darah tinggi dan jantung.

Beliau telah dirawat di Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Johor.

Kes kematian ke-49 (kes ke-1273) merupakan lelaki berumur 61 tahun dan mempunyai sejarah kontak rapat dengan kes positif COVID-19 (kes ke-2107).

Beliau telah dirawat di Hospital Umum Sarawak.

Kes kematian ke-50 (kes ke-1767) merupakan lelaki berumur 69 tahun dan tidak mempunyai sejarah penyakit.

Beliau telah dirawat di Hospital Tuanku Ja’afar, Negeri Sembilan.

YouTube Mula Menghadkan Penstriman Pada Resolusi 480p Sahaja Di India

Minggu lalu YouTube mula menetapkan skrin lalai mereka ke resolusi 480p ke seluruh dunia bagi mengurangkan beban rangkaian Internet dunia akibat wabak Covid-19. Tetapi di India langkah yang lebih drastik mula dilakukan YouTube dengan hanya membenarkan penstriman pada resolusi maksimum 480P sahaja.

Menurut laporan XDA, pengguna di beberapa kawasan di India hanya dibenarkan menstrim pada resolusi maksimum 480p sahaja apabila menggunakan aplikasi Android. Tiada pilihan untuk resolusi lebih tinggi tetapi mereka boleh mengurangkan kualiti ke 360p. 240p dan 144p sekiranya perlu. Pada waktu ini YouTube hanya mengenakan had resolusi ini pada aplikasi telefon pintar tetapi tidak pada desktop.

Dengan semakin banyak negara menggunakan perintah kekangan pergerakan dan perintah berkurung, mungkin had penstriman seperti di India ini akan dikembangkan ke peringkat global kelak.

Join Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.