” Kami Nak Buat ‘Ong’, Bukan Salib”. Pemaju Akhirnya Tampil Jelaskan Isu Sebenar

Posted on

Bangunan Grace Residence di Jelutong, Pulau Pinang sepatutnya sepatutnya menunjukkan abjad Cina (王) bermaksud wang (raja) atau ong (nasib baik), kata pemaju.

Jurucakap Nova Mulia Development Sdn Bhd menjelaskan oleh kerana gambar diambil ketika bangunan itu masih belum siap sepenuhnya, ia kebetulan kelihatan seperti salib, lapor The Malaysian Insight.

“Mungkin bila gambar diambil, cahayanya menunjukkan salib. Tetapi cahaya itu sepatutnya bukan untuk menunjukkan salib,” beliau dilaporkan berkata.

Menurut jurucakap itu, dua garisan cahaya, di bahagian bawah dan atas masih belum kelihatan ketika dirakam dalam gambar tular.

Pembinaan bangunan itu sudah mencapai tahap 90 peratus.

Gambar cahaya dari bangunan itu yang kelihatan seperti salib sebelum ini menjadi tular.

Mufti negeri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor meminta pihak berkuasa segera mengarahkan pemaju pr0jek mengubah kedudukan lampu-lampu supaya tidak kelihatan seperti lambang salib.

Terdahulu heb0h di media sosial tentang kewujudan lambang salib gergasi di tengah-tengah Bandar Jelut0ng, Pulau Pinang yang kelihatan dipamerkan pada sebuah bangunan baru di kawasan berkenaan.

Perkara itu menjadi perbualan dan perbincangan hangat netizen yang mana segelintir menggelarkannya sebagai lambang salib paling besar di dunia.

Namun lambang salib itu bukanlah dalam bentuk fizikal sebagai sebuah 0bjek bersilang, sebaliknya ia merupakan pancaran cahaya dari reka bentuk bangunan berkenaan yang menghasilkan cahaya berbentuk salib jika dipandang dari kejauhan.

Selain itu, difahamkan, lambang salib itu hanya akan muncul dengan jelas pada waktu malam.

Aku ada buat carian, menerusi G0ogle Street View. Apa yang aku jumpa, bangunan yang memancarkan cahaya berbentuk salib ini terletak di Jalan Ahmad Nor, Jelut0ng Pulau Pinang.

Paparan bangunan itu dalam Go0gle Map yang terkini ialah pada bulan May 2018. Pada masa itu bangunan ni belum siap dan masih dalam pembinaan.

Kalau kita lihat dari Lebuhraya Tun Dr Lim Ch0ng Eu, menerusi susur keluar ke Jelut0ng, boleh nampak memang ada bentuk “t” pada bangunan itu, kalau hidupkan lampu pada waktu malam tidak hairanlah memang akan nampak seperti bentuk salib gergasi.

0rang Melayu dalam negara maj0riti umat Islam seperti Malaysia ini memang sensitif dengan lambang salib, jadi bila pihak pemaju buat bangunan tu siap dengan cahaya bentuk salib gergasi macam tu memang akan jadi isu.

Lagi pula reka bentuk salib itu nampak seperti memang disengajakan.

Sejak perk0ngsian itu dimuat naik, ramai yang tampil memberikan pendapat masing-masing serta bersetuju dengan pemilik status terbabit.

Cuma apa yang menyedihkan adalah apabila rakyat Malaysia yang beragama Islam sendiri mengecam tindakan individu yang berk0ngsi hal tersebut.

Kerajaan Pulau Pinang setakat ini belum lagi mengeluarkan kenyataan rasmi bagi menjawab dakwaan-dakwaan yang disebarkan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, beberapa 0rang awam dilihat telah berkumpul di hadapan Grace Residence pada malam ini.

Kumpulan itu mendakwa sebagai 0rang Pulau Pinang dan mewakili NG0 Islam.

Mereka mempers0alkan kenapa bangunan tersebut mempunyai lampu berbentuk salib.

Antara hujah yang dinyatakan 0leh kumpulan itu ialah;

1) Bangunan tersebut adalah bangunan kediaman yang mana diduduki 0leh 0rang awam kepelbagai..

2) Disebabkan itu ianya salah kerana melanggar peruntukan undang-undang sedia ada, yang berkaitan dengan pembinaan kediaman, tidak b0leh ada unsur keagamaan tertentu.

3) Hanya rumah ibadat sahaja dibenarkan untuk menggunakan lambang ataupun simb0l keagamaan.

4) Perbuatan itu juga dianggap mencabar perlembagaan negara berikutan agama Islam adalah agama persekutuan.

Lihat vide0 di bawah

sumber : milosuam & fb muhsin latheef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.