Kerajaan Kelantan serah laporan pada KKM

Posted on

Kerajaan negeri telah membuat laporan menyeluruh kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berhubung peningkatan kes koronavirus (Covid-19) di Kelantan.

Exco Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan, Dr Izani Husin ketika dihubungi Sinar Harian memberitahu, pihaknya kini menunggu keputusan yang akan dimaklumkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk sebarang tindakan jika perlu dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Untuk rekod, sehingga 19 November, jumlah kes Covid-19 di negeri Kelantan adalah sebanyak 17 kes melibatkan kes baharu dan 60 kes pula masih dalam rawatan.

Sebelum ini Kelantan hanya mencatatkan jumlah satu angka melibatkan dua kluster dan hampir setiap daerah mencatatkan angka kes yang tersendiri.

Bagaimanapun, rakyat dinasihatkan untuk terus mengamalkan penjarakan fizikal dan memakai penutup muka ketika melakukan sebarang aktiviti di luar kediaman.

Kerajaan negeri Kelantan sebelum ini melaksanakan enam prosedur operasi standard (SOP) baharu melibatkan penutupan awal operasi premis makanan, stesen minyak dan beberapa SOP lain termasuk penganjuran majlis.

SOP baharu yang ditambah daripada SOP asal yang dikeluarkan kerajaan Persekutuan sebelum ini adalah bagi membendung kes Covid-19 yang semakin meningkat di negeri tersebut.

sumber : Sinar Harian

Join Telegram

Hanya 8 Bulan Sahaja Dijual, Xiaomi Menghentikan Penjualan Mi 10 Pro 5G

Huawei kini agak aktif dalam pengenalan peranti-peranti dibawah ekosistem mereka. Selepas mengumumkan sebuah tablet baru semalam, hari ini Huawei Malaysia turut mengumumkan pengenalan jam tangan pintar terbaru mereka untuk pasaran tempatan, iaitu Huawei Watch Fit.

Xiaomi Mi 10 dan Mi 10 Pro adalah peranti mercu pertama dari Xiaomi untuk tahun ini. Ia juga merupakan antara peranti termahal dari Xiaomi sebelum Mi 10 Ultra dilancarkan. Peranti ini hadir dengan skrin kadar segar semula tinggi, kamera 108MP, menyokong pengecasan pantas dan boleh dikatakan adalah peranti mercu yang serba lengkap.

Sehingga bulan ini, peranti Mi 10 Pro 5G baru sahaja 8 bulan berada di pasaran. Terkini Xiaomi dilihat telah menamatkan penjualan peranti ini. Sumber menyemak laman web Xiaomi, kedai atas talian Tmall, Jingdong dan Youpin juga disenaraikan sudah kehabisan stok.

Ini mungkin kerana Xiaomi ingin memberi laluan kepada peranti baharu mereka, iaitu Xiaomi Mi 11. Peranti ini dikatakan akan dilancarkan pada Disember dengan cip Snapdragon 875 pertama dunia dan dipasarkan secara terhad di China. Ia hanya akan dilancarkan semula atau mungkin dijual seperti biasa pada tahun hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.