Kerajaan Sedia Pengecualian Duti Setem Sepenuhnya, Galak Rakyat Miliki Rumah Pertama

Posted on

Kerajaan akan menyediakan pengecualian duti setem penuh ke atas surat pindah milik dan perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah kediaman pertama bernilai sehingga RM500,000.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Azizi berkata, ia sebagai satu langkah untuk menggalakkan pembelian rumah bagi rakyat negara ini.

“Pengecualian ini adalah untuk perjanjian jual beli yang disempurnakan mulai 1 Januari 2021 sehingga 31 Disember 2025.

“Kedua, pengecualian duti setem ke atas perjanjian pinjaman dan surat pindah milik diberikan kepada kontraktor penyelamat dan pembeli asal rumah terbengkalai dilanjutkan lagi tempoh lima tahun.

“Pengecualian ini adalah untuk perjanjian jual beli yang disempurnakan mulai 1 Januari 2021 sehingga 31 Disember 2025 bagi projek perumahan terbengkalai yang disahkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan,” katanya dalam sidang Pembentangan Belanjawan 2021 hari ini.

Dalam pada itu, jelas Tengku Zafrul, sejumlah RM1.2 bilion diperuntukkan kerajaan bagi usaha menyediakan perumahan yang selesa dan berkualiti kepada golongan berpendapatan rendah.

“Sebanyak RM500 juta untuk membina sebanyak 14,000 unit rumah di bawah program perumahan rakyat, RM315 juta untuk pembinaan 3,000 unit rumah mesra oleh SPNB.

“Ketiga, RM125 juta bagi penyelenggaraan perumahan berstrata kos rendah dan sederhana rendah serta bantuan membaik pulih rumah usang dan yang mengalami kerosakan akibat bencana alam.

“Dan keempat, RM310 juta untuk program perumahan penjawat awam Malaysia,” katanya lagi.

Sumber: RTM

Join Telegram

Hanya 8 Bulan Sahaja Dijual, Xiaomi Menghentikan Penjualan Mi 10 Pro 5G

Huawei kini agak aktif dalam pengenalan peranti-peranti dibawah ekosistem mereka. Selepas mengumumkan sebuah tablet baru semalam, hari ini Huawei Malaysia turut mengumumkan pengenalan jam tangan pintar terbaru mereka untuk pasaran tempatan, iaitu Huawei Watch Fit.

Xiaomi Mi 10 dan Mi 10 Pro adalah peranti mercu pertama dari Xiaomi untuk tahun ini. Ia juga merupakan antara peranti termahal dari Xiaomi sebelum Mi 10 Ultra dilancarkan. Peranti ini hadir dengan skrin kadar segar semula tinggi, kamera 108MP, menyokong pengecasan pantas dan boleh dikatakan adalah peranti mercu yang serba lengkap.

Sehingga bulan ini, peranti Mi 10 Pro 5G baru sahaja 8 bulan berada di pasaran. Terkini Xiaomi dilihat telah menamatkan penjualan peranti ini. Sumber menyemak laman web Xiaomi, kedai atas talian Tmall, Jingdong dan Youpin juga disenaraikan sudah kehabisan stok.

Ini mungkin kerana Xiaomi ingin memberi laluan kepada peranti baharu mereka, iaitu Xiaomi Mi 11. Peranti ini dikatakan akan dilancarkan pada Disember dengan cip Snapdragon 875 pertama dunia dan dipasarkan secara terhad di China. Ia hanya akan dilancarkan semula atau mungkin dijual seperti biasa pada tahun hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.