Kerajaan Setuju Kaji Pengeluaran Caruman Akaun 1 KWSP

Posted on

Pengeluaran Caruman Akaun 1 KWSP| Baru-baru ini, ramai yang memberi cadangan untuk kerajaan membenarkan pengeluaran akaun satu Kumpulan Simpanan Wang Pekerja ( 1 KWSP) kerana terjejas disebabkan wabak yang melanda. Menerusi laporan Harian Metro, kerajaan telah bersetuju untuk mengkaji perkara tersebut untuk membantu rakyat yang benar-benar memerlukan.

Sepertimana yang kita tahu, sebelum ini kerajaan beranggapan yang pengeluaran caruman akaun satu KWSP agak sukar untuk diluluskan. Muhyiddin mengatakan yang rakyat akan menghadapi masalah yang lebih sukar di masa akan datang sekiranya kerajaan membenarkan perkara tersebut.

BACA: Daripada meminjam, lebih baik keluarkan akaun 1 KWSP

Pengeluaran Caruman Akaun 1 KWSP

Pengeluaran Akaun 1 KWSP

Pelbagai pihak yang meminta kerajaan menimbangkan pengeluaran pencaruman KWSP daripada akaun satu dan perkara tersebut sudah dibincangkan dengan Menteri Kewangan kata Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yaasin.

Pada tahun 2021 juga kerajaan akan memberi bantuan kepada rakyat dalam Belanjawan 2021 nanti. Jika bantuan tersebut memadai, korang tak perlulah keluarkan simpanan tersebut.

Walaubagaimanapun, kerajaan akan terus meneliti golongan yang terjejas teruk akibat pandemik ini. Jadi, korang diminta untuk terus menunggu pengumuman yang akan dibuat Menteri Kewangan nanti.

Kredit: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.