Rumah 4 Tingkat Jadi Kediaman Semua, Ketua Keluarga Terbesar Di Dunia Ini Ada Hampir 100 Orang Anak

Posted on

Pada sebelum ini, keluarga Radfords di Britain pernah menjadi tajuk utama dada akhbar kerana mempunyai anak seramai 22 orang.

Pun begitu, jika nak dibandingkan dengan sebuah keluarga besar di India ini, keluarga Radfords nyata mempunyai banyak perbezaan.

Ini kerana, seorang lelaki bernama Ziona, 74, dilaporkan merupakan bapa kepada 94 orang anak.

Menurut Daily Star, Ziona adalah ketua keluarga terbesar di dunia yang semuanya tinggal bersama dalam satu rumah empat tingkat yang mempunyai 100 bilik.

Lelaki itu juga dilaporkan mempunyai seramai 39 orang isteri.

Hasil daripada hidup berpoligami, dia juga mempunyai 14 menantu perempuan dan 33 cucu. Secara keseluruhannya, Ziona mempunyai 180 orang ahli keluarga.

Namun begitu, anak-anak perempuannya yang telah berkahwin dikatakan tinggal berasingan dengan suami masing-masing.

“Saya menganggap diri saya sebagai seorang lelaki yang bertuah kerana dapat menjadi suami kepada 39 wanita dan menjadi ketua keluarga terbesar di dunia.”

Ziona mula berkahwin dengan isteri pertamanya , Zathiangi, ketika dia berusia 17 tahun. Isteri pertamanya itulah yang bertanggungjawab menguruskan rumah tersebut.

Zathiangi juga turut mengaturkan tugas untuk madu-madunya seperti mencuci, membersihkan serta memasak di rumah tersebut.

Bagaimana pula kuantiti makanan mereka dalam sehari dan bagaimana pula mereka dapat menampung keperluan makanan untuk keluarga mereka itu?

Menurut Daily Mail, satu sesi makan malam memerlukan 30 ekor ayam, 132lb kentang dan 220lb nasi.

Kebanyakan daripada sumber makanan mereka juga banyak di tanam di kebun yang terletak di belakang rumah mereka. Antara tanaman yang terdapat di kebun mereka itu adalah bayam, kubis, mustard dan brokoli. Mereka juga dilaporkan tidak kerap memakan daging.

Menurut portal Life Beyond Numbers, Ziona banyak terima sumbangan daripada pengikutnya bagi membantu membiayai perbelanjaan keluarga besarnya itu.

Ziona mengahwini sepuluh isterinya dalam jangka masa hanya satu tahun, lapor The Telegraph.

Walaupun dia mempunyai ramai isteri, namun katanya semua isteri-isterinya itu hidup bersama dengan harmoni.

Isterinya yang paling muda difahamkan tidur berdekatan dengan bilik tidurnya, manakala bilik isteri yang tua terletak jauh dengannya.

22 isteri Ziona rata-ratanya berusia di bawah 40 tahun.

Ziona juga turut membuat sistem penggiliran untuk bermalam bersama kesemua isterinya bagi berlaku adil.

Sumber: Daily Star

Join Telegram

Samsung Mungkin Tidak Menyertakan Pengecas Dalam Kotak Telefon Pintar Baru Seawal Tahun Hadapan

Baru-baru ini, kita telah mendengar laporan mengatakan Apple mungkin tidak menyertakan pengecas dalam telefon pintar terbaru mereka. Kini, selain daripada Apple, pihak Samsung juga dilihat sedang mempertimbangkan perkara yang sama.

Melalui laporan baru dari Korea Selatan, Samsung dikatakan sedang melihat kepada idea untuk tidak menyertakan pengecas dalam kotak telefon pintar baru.

Salah satu sebabnya dikatakan adalah untuk mengurangkan kos, apatah lagi dengan pengecas yang kini telah dipunyai oleh ramai pengguna seluruh dunia, selepas lebih 10 tahun telefon pintar diperkenalkan.

Pengurangan kos ini dijangka akan menyelarikan peningkatan kos untuk telefon pintar 5G yang masih membawakan tanda harga yang tinggi.

Buat masa ini, Samsung dikatakan masih mempertimbangkan perkara ini, dan sekiranya ya, maka beberapa model yang akan dipasarkan pada tahun 2021 kelak, mungkin tidak menyertakan pengecas bersama dengannya dalam kotak jualan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.