kluster baharu di Kelantan

Remaja perempuan 15 tahun cetus kluster baharu di Kelantan

Posted on

Kluster Kampung Bechah Tembesu di Kota Bharu yang dilaporkan hari ini, dikesan dicetuskan seorang remaja perempuan berusia 15 tahun.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kluster dalam kalangan komuniti itu dikesan hasil saringan individu bergejala yang dijalankan di kampung berkenaan.

Katanya, kes berkenaan dilaporkan positif COVID-19 pada Jumaat lalu selepas mengalami gejala bermula 28 Jun lalu.

“Nama kluster merujuk kepada lokaliti penularan kes dilaporkan berlaku iaitu di Kampung Bechah Tembesu, Kota Bharu. Sehingga kini seramai 22 individu sudah disaring dan daripada jumlah itu 10 individu dilaporkan positif COVID-19 termasuk sembilan kes baharu yang dikesan hari ini.

“Selain itu, satu lagi kluster dalam kalangan komuniti dikenali sebagai Kluster Kluster Kampung Bakong Gunung,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, selain dua kluster komuniti itu, turut dikesan ialah 11 kluster tempat kerja yang dikenali sebagai Kluster Industri Tech Valley Sendayan, Kluster Industri TTJ 2; Kluster Jalan Harmoni Sembilan; Kluster Jalan Sri Sulong, Kluster Lorong Berjaya dan Kluster Jalan Kayu Madang.

Turut dikesan ialah Kluster Industri Bentong Sebelas 2; Kluster Industri Jerantut Feri; Kluster Industri 121 Kuala Baram, Kluster Dah Satu Industri Kulim dan Kluster Lintang Macallum Dua.

Sementara itu, mengenai kes baharu hari ini, Dr Noor Hisham berkata, kes penularan COVID-19 di negara ini melebihi 6,000 kes lima hari berturut-turut iaitu sebanyak 6,387 kes dilaporkan hari ini dengan 77 kematian.

Beliau berkata, pertambahan kes berkenaan sekaligus menjadikan jumlah kumulatif kes di negara ini meningkat kepada 785,039 kes.

“Daripada jumlah kes baharu yang dilaporkan hari ini sebanyak 2,610 kes dikesan di Selangor, diikuti Kuala Lumpur dengan 819 kes baharu, Negeri Sembilan (523); Sarawak (424); Johor (324); Pahang (312); Kedah (273); Sabah (263) dan Perak (249).

“Turut mencatatkan pertambahan kes hari ini ialah Melaka dengan 206 kes baharu, Pulau Pinang (157); Kelantan (114); Labuan (71); Putrajaya (25) dan Terengganu (17).

“Hanya Perlis tidak mencatatkan sebarang pertambahan kes baharu hari ini. Pertambahan kes hari ini menjadikan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 sebanyak 69,447 kes,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata, seramai 923 kes sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 433 masih memerlukan alat bantuan pernafasan.

Mengenai kes kematian yang dilaporkan hari ini, 73 kes membabitkan warganegara manakala empat lagi adalah warga asing berusia antara 29 hingga 87 tahun.

Kes kematian tertinggi dilaporkan di Selangor iaitu 30 kes, masing-masing 10 kes di Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan, Melaka (lapan); Johor (tujuh); masing-masing empat kes di Kedah dan Pahang, tiga kes di Kelantan manakala satu kes di Labuan.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham turut memaklumkan sehingga jam 12 tengah hari ini terdapat 4,532 kes sembuh dilaporkan menjadikan jumlah keseluruhan kes pulih sepenuhnya daripada COVID-19 ialah 710,018 kes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.