punca positif Covid

Kota Bharu: Pulang ke kampung punca 4 positif Covid-19

Posted on

Kota Bharu: Kepulangan seorang jururawat dari Selangor ke kampung halaman baru-baru ini mengakibatkan empat jangkitan baru kes Covid-19 di Kelantan termasuk bayi perempuan berusia 22 hari.

Selain bayi yang juga anak saudara jururawat dari hospital swasta berkenaan, tiga mangsa lain adalah neneknya berusia 75 tahun, ibu serta adik kepada jururawat berkenaan.

Difahamkan, jururawat wanita itu pulang ke kampung di Kuala Balah, Jeli bersama seorang rakannya pada Oktober lalu sebelum kembali ke Selangor sebelum disahkan positif Covid-19.

Sepanjang di kampung, jururawat berkenaan sempat bertemu neneknya sebelum pulang ke Selangor.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan Dr Zaini Hussin berkata, susulan kes berkenaan, pihaknya melakukan 70 ujian saringan Covid-19 terhadap kontak rapat empat mangsa berkenaan di Kuala Balah, Jeli, sejak Isnin lalu.

Katanya, kesemua mereka adalah kontak rapat kes sah dari Selangor yang pulang ke negeri ini dan menjangkiti ahli keluarga.

“Kita sudah lakukan ujian saringan kontak rapat di kalangan ahli keluarga selain turut memantau pergerakan ahli keluarga yang dijangkiti.

“Sehingga kini pihak kami sudah melakukan sebanyak 70 saringan terhadap kontak rapat terhadap kes ini dan kita berharap keputusan yang akan keluar dalam tempoh terdekat ini adalah negatif,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Join Telegram

Hanya 8 Bulan Sahaja Dijual, Xiaomi Menghentikan Penjualan Mi 10 Pro 5G

Huawei kini agak aktif dalam pengenalan peranti-peranti dibawah ekosistem mereka. Selepas mengumumkan sebuah tablet baru semalam, hari ini Huawei Malaysia turut mengumumkan pengenalan jam tangan pintar terbaru mereka untuk pasaran tempatan, iaitu Huawei Watch Fit.

Xiaomi Mi 10 dan Mi 10 Pro adalah peranti mercu pertama dari Xiaomi untuk tahun ini. Ia juga merupakan antara peranti termahal dari Xiaomi sebelum Mi 10 Ultra dilancarkan. Peranti ini hadir dengan skrin kadar segar semula tinggi, kamera 108MP, menyokong pengecasan pantas dan boleh dikatakan adalah peranti mercu yang serba lengkap.

Sehingga bulan ini, peranti Mi 10 Pro 5G baru sahaja 8 bulan berada di pasaran. Terkini Xiaomi dilihat telah menamatkan penjualan peranti ini. Sumber menyemak laman web Xiaomi, kedai atas talian Tmall, Jingdong dan Youpin juga disenaraikan sudah kehabisan stok.

Ini mungkin kerana Xiaomi ingin memberi laluan kepada peranti baharu mereka, iaitu Xiaomi Mi 11. Peranti ini dikatakan akan dilancarkan pada Disember dengan cip Snapdragon 875 pertama dunia dan dipasarkan secara terhad di China. Ia hanya akan dilancarkan semula atau mungkin dijual seperti biasa pada tahun hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.