Kru TV3 Dikejutkan Dengan Kehadiran MakhIuk Orang Bunian Terakam.

Posted on

Mari kita faham dahulu apa itu orang bunian. Scroll terus ke bawah jika ingin melihat vide0. APA YANG TERJADI DI SEKSYEN 24? Mereka pergi ke Seksyen 24, Shah Alam untuk menyiasat dakwaan ada gangguan m!stik yang terdapat di antara 2 sekolah yang terletak sebelah menyebelah.

Dakwaan dari penduduk disitu mengatakan kejadian histeria sering berlaku di kawasan itu terutama di kawasan sekolah. Mereka menyiasat sebuah pokok dan mendapati ada isyarat aneh yang dikeluarkan ketika menggunakan alatan kru TV3 tersebut.Salah sebuah kru terakam gambar m!stik.

“Mula mula tadi, saya rakamkan gambar ini,” kata Azree. “Abang tengok dua dahan kayu, v-shape di sebelah kiri rumpun buluh, tidak ada apa menarik. Lepas itu saya shoot lagi. Sebaik saya preview gambar, saya terkejut bang. Di tempat sama, macam ada framepintu, kemudian kalau kita perhatikan secara teliti, macam ada entiti terbang keluar dari ‘pintu’ sama,” terang Azree tenang.

Berikut gambar dimaksudkan oleh Azree dan sila klik imej untuk melihat butiran lebih jelas.n Mereka pergi ke Seksyen 24, Shah Alam untuk menyiasat dakwaan ada gangguan m!stik yang terdapat di antara 2 sekolah yang terletak sebelah menyebelah. Dakwaan dari penduduk disitu mengatakan kejadian histeria sering berlaku di kawasan itu terutama di kawasan sekolah. Mereka menyiasat sebuah pokok dan mendapati ada isyarat aneh yang dikeluarkan ketika menggunakan alatan kru TV3 tersebut.Salah sebuah kru terakam gambar m!stik.

“Mula mula tadi, saya rakamkan gambar ini,” kata Azree. “Abang tengok dua dahan kayu, v-shape di sebelah kiri rumpun buluh, tidak ada apa menarik. Lepas itu saya shoot lagi. Sebaik saya preview gambar, saya terkejut bang. Di tempat sama, macam ada framepintu, kemudian kalau kita perhatikan secara teliti, macam ada entiti terbang keluar dari ‘pintu’ sama,” terang Azree tenang.

Sementara itu, soal-jawab mengenai bunian di bawah dipetik daripada buku ‘Menjawab Persoalan Makhluk Halus Kaitannya Dengan Peny4kit Dan Pengubatan’ oleh Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din.

Soalan:

Adakah orang bunian ini wujud? Adakah mereka termasuk dalam kategori manusia kerana disebut sebagai orang atau adakah mereka termasuk dalam golongan makhluk halus?

Jawapan:

Makhluk halus yang dikenali sebagai j1n, sya1tan, ibl1s, Ifr1t dan sebagainya telah jelas terpapar dalam al-Quran dan hadis sahih yang boleh dirujuk dalam jawapan terdahulu.

Dalam surah al-Ahqaf ayat 29, Allah SWT berfirman:Maksudnya: Dan (ingatkanlah peristiwa) semasa Kami menghalakan satu rombongan jin dating kepadamu (wahai Muhammad) untuk mendengar al-Quran; setelah mereka mengahadiri bacaannya, berkatalah (setengahnya kepada yang lain), ‘diamlah kamu dengan menumpukan sepenuh perhatian kepada bacaannya!’ kemudian setelah selesai bacaan itu, kembalilah mereka kepada kaumnya (menyebarkan ajaran al-Quran itu dengan )memberi peringatan dan amaran.Mengenai istilah orang bunian ataupun bunian, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee pernah memfilemkan perihal masyarakat bunian.

Pendapat saya, makhluk ini memang wujud dan tergolong dalam kategori makhluk halus. Makhluk ini dikaitkan dengan suatu perkampungan atau penempatan seperti manusia. Mereka turut berumah tangga, beranak pinak dan hidup bermasyarakat. Ada yang mendakwa pernah melihat dan mendakwa manusia mampu berkomunikasi dengan orang bunian sehingga boleh hidp berjiran termasuk meminjam barang-barang keperluan harian.

Kesahihan cerita itu saya pulangkan kepada Allah SWT yang lebih Mengetahui.Saya yakin bunian tergolong dalam makhluk halus kerana hadis Nabi SAW menyebut bahawa terdapat makhluk halus yang suka tinggal bersama manusia dalam rumah manusia, malah mereka suka mencari tempat yang tidak berjauhan dengan perkampungan manusia. Golongan bunian ini disebut oleh Rasulullah SAW sebagai ‘Amir atau ‘Umar yang tinggal berhampiran dengan manusia.

Dalam suatu kisah yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW, ada seorang sahabat yang bernama Khurafah didapati hilang secara tiba-tiba. Keluarganya bertemu dengan Nabi SAW menceritakan perihal kehilangan Khurafah.Tidak berapa lama selepas itu, Khurafah muncul semula dan menceritakan mengenai pengalamannya membunuh seekor ular hitam, tiba-tiba beliau tidak sedarkan diri. Apabila tersedar, dia mendapati dirinya berada dalam masyarakat seperti manusia, tetapi penuh dengan keganjilan.

Dia dituduh membnuh salah seorang daripada orang penting dalam masyarakat itu dan mereka menuntut supaya dia dibalas bnuh. Dia dibicarakan dalam mahkamah yang telus, mempunyai system keadilan yang hampir sama dengan manusia, dengan menggunakan peguam bela dan sebagainya.Khurafah dibela oleh seorang peguam dan mengemukakan hujah dengan berkata, “Khurafah tidak dipersalahkan kerana dia membnuh salah seorang anggota daripada masyarakat kita (bunian) yang menyerupai ular, sedangkan ular adalah musuh utama kepada manusia.

Maka Khurafah membnuh ular, bukanlah berniat membunuh orang kita, tetapi membnuh mvsuh di alamnya.” Maka dengan itu Khurafah dibebaskan dan dihantar balik ke alamnya. Apabila berita ini disampaikan kepada Nabi SAW, ramai mempertikaikannya. Nabi SAW berkata:Maksudnya: “Khurafah (bercakap) benar.”

Bagaimanapun dalam masyarakat kita, apabila dirujuk dalam cerita-cerita ganjil dan tidak masuk akal, kita menggelarnya khurafat. Asal istilah khurafat itu adalah cerita benar daripada individu yang bernama Khurafah.

Saya menyebutkan kisah ini kerana saya melihat perkara yang berlaku ini mungkin boleh disamakan dengan masyarakat bunian. Ertinya, mereka boleh melakukan sama seperti dalam kisah Khurafah tersebut.Masyarakat bunian adalah satu kelompok masyarakat jin atau syaitan. Daripada cerita-cerita rakyat yang menyentuh perihal orang bunian, perkara ini menjadi suatu lagenda masyarakat Melayu.

Sehingga kini masyarakat bunian dikaitkan dengan masyarakat beragama yang melaksanakan aktiviti-aktiviti keagamaan seperti mendirikan masjid, surau, melaungkan azan, mangaji al-Quan dan sebagainya. Masyarakat Melayu mengaitkan masyarakat bunian dengan jin Islam.Islam mengakui kewujudan j1n Islam.

Hal ini disebutkan dalam surah al-J1n.surah tersebut menyebut bahawa jin mengakui telah mendengar al-Quran yang penuh dengan keajaiban, menunjuk jalan yang lurus dan mereka telah beriman. J1n juga mengaku daripada kalangan mereka ada yang Islam dan ada yang kafir. Oleh itu, memang ada kemungkinan masyarakat bunian ini seperti yang didakwa merupakan sebuah masyarakat beragama.

Dalam masyarakat manusia contohnya, ada yang tidak Islam. Hatta dalam masyarakat awal Islam pada zaman Rasulullah SAW di Madinah, itu pun wujud golongan munafik daripada kalangan orang Islam. Seperti dalam masyarakat kita pada hari ini juga wujud golongan tidak Islam, Islam fasik, Islam munafik dan sebagainya.

Kesimpulannya, tidak mustahil masyarakat bunian sama seperti masyarakat manusia.Wallahu a’lam… sumber : Coretanmedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.