Kuala Krai: Tapir jantan mati dilanggar kenderaan

Posted on

Seekor tapir jantan yang dianggarkan berusia lingkungan 25 tahun ditemui mati akibat dilanggar kenderaan di Jalan Sungai Durian-Chenulang di sini malam tadi.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar Dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan, Ady Ermanty Haniff Mohamed Hanif berkata, tapir seberat 150 kilogram (kg) itu ditemui mati oleh anggotanya yang sedang melakukan rondaan di kawasan berkenaan.

Menurutnya, bangkai haiwan liar itu ditemui oleh anggota Perhilitan Kelantan pada jam 10 malam.

“Kita tidak menolak kemungkinan sebahagian besar hutan simpan yang sebelum ini menjadi habitat asal haiwan itu telah ditukar kepada ladang hutan.

“Situasi itu menyebabkan tapir tersebut terpaksa keluar dari habitat asal ke lokasi baharu untuk mencari makanan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ady Ermanty Haniff berkata, pihaknya mengambil serius perkara tersebut kerana ia melibatkan spesis yang dilindungi dan rondaan secara berkala dari masa ke masa.

Beliau berkata, rondaan secara berkala dari masa ke masa akan terus dijalankan untuk mengelakkan hidupan liar keluar ke jalan raya.

“Sebagai langkah berjaga-jaga Perhilitan Kelantan akan memasang perangkap berhampiran kawasan berkenaan dalam usaha menyelamatkan haiwan itu.

“Kami berpandangan pemasangan lampu-lampu jalan menggunakan kuasa elektrik atau solar mampu mengurangkan kadar kemalangan yang melibatkan hidupan liar,” katanya.

Katanya, pihaknya menasihatkan pengguna jalan raya agar sentiasa peka dan berhati-hati ketika melalui kawasan itu terutama pada waktu malam.

sumber : sinar harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.