Oh, Ini Rupanya Doa Yang Rasulullah SAW Baca Sebaik Solat Dhuha, Bagi Rezeki Mengalir Lancar & Mudah

Posted on

Solat Dhuha selalu dikaitkan dengan urusan rezeki, kebanyakan dari kita setelah solat Dhuha doa minta kelancaran rezeki.

Itu yang sering dilakukan..

*Tapi tahukan anda apa doa Rasulllah setelah solat Dhuha ?*

Setelah melakukan survey kecil-kecilan keorang awam hampir 100% tidak ada yang tahu doa ini.

Apa Doa nya ?

Dari ‘Aisyah radhiallahu ‘anha, ia berkata bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam selesai solat Dhuha, beliau mengucapkan:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي، وَتُبْ عَلَيَّ، إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمِ

*”ALLOHUMMAGHFIR-LII WA TUB ‘ALAYYA, INNAKA ANTAT TAWWABUR ROHIIM”*

(Ertinya: *Ya Allah, ampunilah aku dan terimalah taubatku, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang)*
sampai beliau membacanya seratus kali.”
(HR. Bukhari dalam Al-Adab Al-Mufrad, no. 619 )

Doa ini dibaca seratus kali setiap solat Dhuha.

Mengapa doa Rasullallah tiada berkaitan dengan rezeki?

Kata orang solat Dhuha untuk memperlancar rezeki.

Jadi begini….

Bukan rezeki yang tidak datang tapi dosa dosa kita yang menghalangi rezeki itu masuk.

Kalau dosa-dosanya sudah diampuni, In shaa Allah rezeki mengalir lancar karena penyumbatnya, penghalangnya (dosa) sudah tidak ada.

Doanya dibaca 100x, Pagi kan kita sibok kerja, banyak urusan, kalau harus baca 100x sambil duduk ditempat solat mungkin tiada kesempatan, jadi bagaimana?

Doanya boleh dibaca sambil membuat kerja, kerja sambil komat kamit baca doa.

Rasulullah saw bersabda:

“Barangsiapa yang menunjuki kepada kebaikan maka dia akan mendapatkan pahala seperti pahala orang yang mengerjakannya”
(HR. Muslim no. 1893).

Ilmu Harus Diamalkan Agar “Menghasilkan”

Ilmu Harus Disebarluaskan Agar Menjadi “Tabungan Kebajikan”

Semoga bermanfaat untuk kita semua… Aamiin

INILAH AKIBAT SHALAT DHUHĀ

Banyak Orang Yang belum tahu apa akibat yang akan mereka rasakan bila rajin Shalat Dhuha.

Beruntung sekali anda punya kesempatan membaca tulisan dibawah ini, semoga memjadi pelajaran berharga untuk kita semua.

Seperti diungkap oleh Prof. DR. Abūya As Sayyid Al Habib Muhammad bin ‘Alwi bin ‘Abbas bin ‘Abdul ‘Aziz Al-Maliki Al Hasani Al Makki Al Mukarromahi Al Musyarafahi Al Hijjazi Al Haramaini dalam bukunya Khashaish al-Ummah al-Muhamadiyah tentang keutamaannya, penulis membeberkan keutamaan-keutamaan yang disediakan oleh الله ﷻ وتعالى bagi hamba yang menunaikannya lengkap dengan sumber haditsnya.

Pertama
orang yang shalat Dhuha akan diampuni dosa-dosanya oleh الله ﷻ وتعالى. “Barangsiapa yang selalu mengerjakan shalat Dhuha niscaya akan diampuni dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan.” (HR. Imam At Turmudzi RH)

Kedua
Barangsiapa yang menunaikan shalat Dhuha ia tergolong sebagai orang yang bertaubat kepada الله ﷻ وتعالى. “Tidaklah seseorang selalu mengerjakan shalat Dhuha kecuali ia telah tergolong sebagai orang yang bertaubat.” (HR. Imam Al Hakim RH).

Ketiga
Orang yang menunaikan shalat Dhuha akan dicatat sebagai ahli ‘Ibadah dan tha‘at kepada الله ﷻ وتعالى. “Barangsiapa yang shalat Dhuha dua raka‘at, maka dia tidak ditulis sebagai orang yang lalai. Barangsiapa yang mengerjakannya sebanyak empat raka‘at, maka dia ditulis sebagai orang yang ahli ‘Ibadah. Barangsiapa yang mengerjakannya enam raka‘at, maka dia diselamatkan di hari itu. Barangsiapa mengerjakannya delapan raka‘at, maka الله ﷻ وتعالى tulis dia sebagai orang yang tha‘at. Dan barangsiapa yang mengerjakannya dua belas rakaat, maka الله ﷻ وتعالى akan membangun sebuah rumah di surga untuknya.” (HR. Imam At-Thabrani RH).

Keempat
Orang yang istiqamah melaksanakan shalat Dhuha kelak ia akan masuk surga lewat pintu khushush, pintu Dhuha yang disediakan oleh الله ﷻ وتعالى. “Sesungguhnya di dalam surga terdapat sebuah pintu bernama pintu Dhuha. Apabila Qiyamat telah tiba maka akan ada suara yang berseru, ‘Di manakah orang-orang yang semasa hiddup di dunia selalu mengerjakan shalat Dhuha? Ini adalah pintu buat kalian. Masuklah dengan rahmat الله ﷻ وتعالى.” (HR. Imam Ath-Thabrani RH).

Kelima
الله ﷻ وتعالى menyukupkan rezzeqinya. “Wahai anak Adam, janganlah engkau merasa lemah dari empat rakaat dalam mengawali harimu, niscaya Aku ( الله ﷻ وتعالى) akan menyukupimu di akhir harimu.” (HR. Abu Ad Darda`).

Keenam
Orang yang mengerjakan shalat Dhuha ia telah mengeluarkan shedeqah. “Hendaklah masing-masing kamu beshedeqah untuk setiap ruas tulang badanmu pada setiap pagi. Sebab tiap kali bacaan tasbih itu adalah shedeqah, setiap tahmid adalah shedeqah, setiap tahlil adalah shedeqah, setiap takbir adalah shedeqah, menyuruh kepada yang ma’ruf adalah shedeqah, mencegah yang mungkar adalah shedeqah. Dan sebagai ganti dari semua itu, maka cukuplah mengerjakan dua raka‘at sholat Dhuha.” (HR Imam Muslim R.‘A).

Setelah Baca Tulisan Diatas Masih Punya Alasan Untuk Meninggalkan Shalat Dhuha ?

Shalat Dhuha mempunyai kedudukan mulia. Disunnahkan untuk kita kerjakan sejak terbitnya matahari sampai menjelang datangnya shalat dzhuhur.

Kalo menggunakan jam, kira kira 15 menit setelah syuruq – 15 menit sebelum dzhuhur.

( apa itu syuruq ? Bisa dilihat jadual shalat di masjid-masjid atau donlowad jadual shalat di playstore )

Semoga Bermanfaat.

SILA SHARE DAN SEBARKAN

Sumber : Kamarudin Badjo
Sumber : Ustaz Iqbal Zain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.