“Orang Pergi Umrah Memang Untuk Riak Ke?” – Joy Revfa

Posted on

Semakin dikenali ramai selepas pergolakkan rumah tangga dengan bekas suami, Hafiz Hamidun, Joy Revfa sekali lagi dikecam hebat apabila memuat naik gambar berdoa di masjid Nabawi, Madinah beberapa hari lalu. Ramai mempertikaikan keikhlasan usahawan itu ketika beribadah kerana gambar terbabit.

Jika dilihat pada gambar itu, ketika orang ramai sedang kusyuk beribadah, Joy pula duduk mengadap arah bertentangan, bergambar sambil menadah tangan berdoa. Bagaimanapun perkongsian itu menimbulkan rasa tidak senang orang ramai kerana bimbang timbul perasaan riak ketika beribadah.

Dalam gambar lain, wajah Joy turut dilihat bertata rias, lengkap dengan gincu dan ‘eyeliner’ sehingga ada yang mempersoalkan bilakah wanita itu beribadat? Tidak habis disitu, ada juga melemparkan rasa skeptikal terhadap selebriti yang sering ke tanah suci hanya untuk bergambar samata.

Menyedari dirinya dikritik, Joy tidak berdiam diri. Dalam satu komen, Joy sempat membalas kecaman peminat dengan menjelaskan gambar tersebut dimuat naik ketika beliau makan dan bukan ketika beribadat.

Apapun memang bukan kerja manusia untuk mengukur keikhlasan seseorang dalam beribadat. Tetapi sebaiknya rebutlah peluang beribadat ketika berada di tanah suci dan lupakan seketika dunia media sosial.

sumber : karipedas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.