Pasar Di China

Pasar Di China Didakwa Kembali ‘Aktif’, Kelawar Dan Kala Jengking Dijadikan Ubat Tradisional

Posted on

“Anjing dan kucing yang terkejut, terancam di dalam sangkar berkarat. Kelawar dan kala jengking yang ditawarkan untuk dijual sebagai ubat tradisional. Arnab dan itik disembelih dan disiat kulit bersebelahan di atas lantai batu yang ditutup dengan darah, kotoran dan bangkai haiwan”.

Ini adalah adegan-adegan yang amat membimbangkan pada hari ini kerana China meraikan ‘kemenangan’ mereka mengatasi koronavirus dengan membuka semula pasaran daging yang menjadi titik kepada permulaan pandemik tiga bulan lalu tanpa percubaan yang jelas untuk meningkatkan standard kebersihan untuk mencegah wabak masa depan, lapor Daily Mail.

Seperti yang tular, pandemik yang bermula di Wuhan memaksa negara-negara di seluruh dunia dikenakan lockdown. Seorang koresponden Daily Mail pada hari Ahad lalu menyaksikan beribu-ribu pelanggan berbondong-bondong ke pasaran tertutup yang luas di Guilin, barat daya China.

Di sini, sangkar spesies yang berbeza ditimbun di atas satu sama lain. Di pasar daging lain di Dongguan, selatan China, seorang wartawan lain mengambil gambar penjual ubat yang kembali menjalankan perniagaan pada Khamis lalu dengan iklan kelawar pada billboard.

‘Pemandangan’ yang mengejutkan itu muncul selepas China akhirnya tidak lagi mengenakan sekatan kepada seluruh negara dan menggalakkan orang ramai untuk kembali menjalani kehidupan seharian yang normal bagi meningkatkan ekonomi. Statistik rasmi menunjukkan hampir tiada jangkitan baru.

Semua orang percaya wabak sudah berakhir dan tidak perlu risau lagi. Pasar telah kembali beroperasi dengan cara yang sama seperti yang mereka lakukan sebelum koronavirus.

“Satu-satunya perbezaan ialah pengawal keselamatan cuba menghentikan sesiapa yang mengambil gambar yang tidak akan pernah berlaku sebelum ini,” kata salah seorang wartawan China.

Sumber: Daily Mail

Samsung Galaxy M11 Diumumkan Dengan Cip Snapdragon 450 Dan Bateri 5000 mAh

Minggu baharu bermula hari ini dan sebuah lagi peranti telah dilancarkan oleh Samsung. Samsung Galaxy M11 telah disenaraikan di laman Samsung UAE hari ini dan ia adalah sebuah peranti kelas permulaan yang dilengkapi tri-kamera utama.

Galaxy M11 dilengkapi skrin 6.4″ LCD HD+ dengan lubang skrin untuk kamera swafoto, dijana cip Snapdragon 450, memori sehingga 4GB, storan sehingga 64GB dengan sokongan kad mikro SD sehingga 512GB. Bateri yang disertakan adalah sebesar 5000 mAh yang menyokong pengecasan pantas 15W.

Kamera utama menggunakan sensor 13MP (F1.8) sudut lebar, 5MP (F2.2) sudut ultra lebar dan 2MP (F2.4) pengesan kedalaman. Kamera swafoto pula adalah sekadar sebesar 8MP.

Peranti ini walaupun sebuah peranti kelas permulaan, menggunakan Android 10 dengan pelancar One UI 2.0. Pengimbas cap jari fizikal turut diletakkan pada panel belakang bagi pengguna yang memerlukan sokongan sekuriti imbasan biometri.

Tiada maklumat mengenai harga dan tarikh jualan diumumkan pada waktu ini. Tetapi berdasarkan spesifikasi ia adalah sedikit lebih baik berbanding Galaxy A11 yang dilancarkan dua minggu yang lalu.

Join Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.