Pemakaian Pelitup Muka Tidak Diwajibkan Di Rumah Dan Di Dalam Kenderaan Sendiri

Posted on

Pemakaian pelitup muka tidak diwajibkan di rumah dan di dalam kenderaan persendirian.

Menerusi sidang media khas Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang diadakan sebentar tadi, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan bahawa pelitup muka hanya wajib dipakai di tempat awam yang sesak sahaja.

Pemakaian pelitup muka di kawasan luas serta yang ada penjarakan fizikal pula tidak diwajibkan.

Menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) itu, antara contoh tempat awam yang sesak yang diwajibkan untuk memakai pelitup muka adalah pasar awam, pasar tani, pasar malam dan pasar raya selain tempat tumpuan pelancong serta panggung wayang.

Pun begitu, orang ramai yang sedang melakukan aktiviti fizikal serta berada di dalam kenderaan sendiri tidak diwajibkan untuk memakai pelitup muka.

“Semalam, tular di media sosial mereka yang di dalam kereta persendirian dikenakan tindakan, (ini) tidak betul, kereta persendirian bukan kenderaan awam. Kalau dengan keluarga, kawan tempat kerja naik sekali setiap hari menumpang, tidak perlu ambil tindakan.

“Begitu juga tempat awam (tidak) sesak, padang bola adalah tempat awam, kalau ada penjarakan fizikal tidak perlu pakai mask (pelitup muka), kalau kawasan luas tidak diwajibkan tetapi pelitup muka digalakkan di mana-mana tempat sesak, tepi pantai kalau seorang takkan kena saman,” katanya pada sidang media harian Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), di bangunan Parlimen, hari ini.

Sumber: Bernama

Join Telegram

Samsung Mungkin Tidak Menyertakan Pengecas Dalam Kotak Telefon Pintar Baru Seawal Tahun Hadapan

Baru-baru ini, kita telah mendengar laporan mengatakan Apple mungkin tidak menyertakan pengecas dalam telefon pintar terbaru mereka. Kini, selain daripada Apple, pihak Samsung juga dilihat sedang mempertimbangkan perkara yang sama.

Melalui laporan baru dari Korea Selatan, Samsung dikatakan sedang melihat kepada idea untuk tidak menyertakan pengecas dalam kotak telefon pintar baru.

Salah satu sebabnya dikatakan adalah untuk mengurangkan kos, apatah lagi dengan pengecas yang kini telah dipunyai oleh ramai pengguna seluruh dunia, selepas lebih 10 tahun telefon pintar diperkenalkan.

Pengurangan kos ini dijangka akan menyelarikan peningkatan kos untuk telefon pintar 5G yang masih membawakan tanda harga yang tinggi.

Buat masa ini, Samsung dikatakan masih mempertimbangkan perkara ini, dan sekiranya ya, maka beberapa model yang akan dipasarkan pada tahun 2021 kelak, mungkin tidak menyertakan pengecas bersama dengannya dalam kotak jualan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.