Pencemaran toksik: Kecekalan petugas kesihatan dan anggota keselamatan wajar dipuji

Posted on

KES pencemaran bahan toksik di Pasir Gudang belum menampakkan tanda-tanda akan reda apabila jumlah mangsa yang terlibat terus meningkat dari hari ke hari.

Sehingga kini, seramai 506 orang yang kebanyakkannya terdiri daripada kanak-kanak dan pelajar sekolah sedang menerima rawatan di Hospital Sultan Ismail (HSI) dengan sembilan daripadanya berada di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul bahas bagi membolehkan Parlimen Pasir Gudang diisytiharkan darurat , susulan kejadian pencemaran bahan kimia di Sungai Kim Kim yang semakin serius.

Speaker Datuk Mohamad Ariff Md Yusof berkata, kebenaran usul itu dibuat berdasarkan kepentingan awam, selain ia perlu disegerakan.

“Saya telah meneliti perkara ini dan ia adalah berdasarkan kepentingan orang ramai dan ianya mendesak.

“Oleh demikian saya benarkan usul ini dibahaskan dan akan dibahaskan pada jam 4:30 petang ini dan saya akan benarkan perbahasan usul ini selama 60 minit,” katanya kepada ahli Dewan Rakyat hari ini.

Sebelum itu, Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) yang membacakan permohonan usul itu meminta agar Dewan mengizinkan beliau untuk menangguhkan Dewan mengikut Peraturan Mesyuarat 18 (1).

“Statistik terkini menunjukkan secara jelas pencemaran toksik telah merebak luas dan menjadikan Pasir Gudang terjejas dan tak selamat yang telah menyebabkan Kehidupan beratus ribu rakyat terjejas,” katanya.

Cadangan mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen.

Kementerian Kesihatan turut menggerakkan enam pasukan klinik kesihatan; dua ambulans dan dua pasukan dari HSI; dua ambulans dan dua pasukan dari Hospital Sultanah Aminah; serta bantuan ambulans daripada badan bukan kerajaan untuk menangani pesakit.

Petugas kesihatan cekal bantu pesakit

Menerusi perkongsian gambar di Twitter, dapat dilihat kecekalan para petugas menghulurkan bantuan walaupun mereka terpaksa mengorban waktu rehat sehingga ada yang terpaksa mencuri masa untuk mengisi perut.

Gambar-gambar tersebut memaparkan pengorbanan para petugas dalam malaksanakan tanggungjawab mereka demi berbakti kepada masyarakat.

Tak peduli penat, masih komited jalan tugas

Malah anggota penyelamat yang terdiri daripada pasukan bomba dan polis juga dilihat masih menjalankan tugas dengan komited bagi membantu mangsa yang terlibat.

Pencemaran yang masuk hari ketujuh itu masih dalam keadaan membahayakan, meskipun kesihatan mereka juga terancam namun ia tidak mematahkan semangat para petugas.

Syabas kami ucapkan kepada kesemua pasukan kesihatan dan anggota keselamatan yang terlibat kerana jasamu ramai nyawa yang berjaya diselamatkan.

MP mohon kerajaan isytihar darurat di Pasir Gudang

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim hari ini memohon supaya kerajaan pusat mengisytiharkan darurat di Pasir Gudang, Johor susulan pencemaran Sungai Kim Kim di daerah Pasir Gudang, Johor akibat pembuangan toksik.

Kata Hassan (PH-Pasir Gudang), usul yang dipohon kepada Speaker Dewan Rakyat itu adalah bertujuan memastikan bencana pencemaran toksik berkenaan dapat dikawal.

“Sebagai ali parlimen Pasir Gudang saya mohon supaya kerajaan persekutuan isytiharkan darurat di Pasti Gudang mulai hari ini juga.

“YB Menteri tolong saya. Pagi tadi saya hantar surat kepada Speaker supaya usul tergempar dibentangkan di parlimen pada hari ini, bukan hari Isnin!

“Saya minta soal teknikal diketepikan. Ini soal nyawa! Saya minta usul ini dibincangkan dan dibahaskan hari ini,” kata Hassan yang mencelah semasa Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri dalam sidang Dewan Rakyat, pagi ini.

Ahmad Maslan (BN-Pontian) juga menggesa kerajaan untuk mengisytiharkan darurat kerana menurutnya, kerja-kerja pembersihan Sungai Kim Kim yang tercemar hanya dijangka siap dalam tempoh satu minggu.

Sementara itu, Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar, Yeo Bee Yin berkata beliau tidak mempunyai kuasa untuk mengumumkan darurat secara unilateral.

“Saya akan panjangkan pandangan-pandangan kepada jawatankuasa. Ini bukan keputusan saya seorang sendiri. Akan buat keputusan secepat mungkin.

“Sebenarnya mengikut EQA semua pengeluaran sisa toksid perlu dilupuskan di tempat berlesen. Tapi apa terjadi sekarang adalah pesalah tidak mengikuti undang-undang.

“Saya harap juga bahawa YB sekalian boleh bertanggungjawab sebagai seorang wakil rakyat apabila kita menangani krisis ini. Jangan main politik, jangan menuding jari,” kata Yeo.

Sumber dari ChempedakChesse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.