Penjawat Awam Tak Boleh Jadikan Surat Sokongan Menteri, Ahli Politik Sebagai Arahan Luluskan Sesuatu Permohonan- Timb. KP SPRM

Posted on

Penjawat awam tidak boleh menjadikan surat sokongan daripada menteri atau ahli politik sebagai arahan untuk meluluskan sesuatu permohonan, kata Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Shamshun Baharin Mohd Jamil.

Menurutnya, tidak menjadi kesalahan jika mana-mana menteri atau orang politik mengeluarkan surat sokongan, dan ia merupakan perkara biasa bagi ahli politik mengeluarkan surat sokongan apabila diminta pengundi di kawasan mereka.

“Tapi kita sebagai penjawat awam tidak boleh menganggap itu sebagai arahan kepada kita,” katanya ketika diminta mengulas laporan mengaitkan ahli-ahli politik dengan surat sokongan.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri forum pencegahan rasuah di sini hari ini, Shamshun Baharin berkata penjawat awam mempunyai garis panduan supaya tidak menjadikan surat sokongan sebagai arahan ataupun keputusan.

“Kakitangan kerajaan tidak boleh menjadikan itu (surat sokongan) sebagai asas untuk membuat keputusan,” katanya.

Sumber: BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.