Peperiksaan SPM, SPVM & STAM Ditunda, Akan Bermula Pada 22 Februari 2021

Posted on

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bersetuju untuk meminda tarikh peperiksaan SPM, STAM dan SPVM pada tarikh 22 Februari 2020. Manakala untuk peperiksaan STPM mula akan bermula pada 8 Mac 2021.

Perkara ini disampaikan oleh Menteri Pendidikan Malaysia, Dr Radzi Jidin menerusi sidang media khas pada hari ini.

Bagi calon peperiksaan membuat persediaan secukupnya, KPM memutuskan untuk mereka menyambung semula sesi pembelajaran secara bersemuka di sekolah masing-masing.

Ketetapan ini juga akan digunapakai untuk sekolah-sekolah swasta dan sekolah yang berdaftar dengan KPM. Selain itu, bagi sekolah yang tidak berdaftar diharapkan untuk mengikut juga ketetapan ini,” ujar Dr Radzi dalam sidang media hari ini.

Sumber: Sidang Media

Join Telegram

Hanya 8 Bulan Sahaja Dijual, Xiaomi Menghentikan Penjualan Mi 10 Pro 5G

Huawei kini agak aktif dalam pengenalan peranti-peranti dibawah ekosistem mereka. Selepas mengumumkan sebuah tablet baru semalam, hari ini Huawei Malaysia turut mengumumkan pengenalan jam tangan pintar terbaru mereka untuk pasaran tempatan, iaitu Huawei Watch Fit.

Xiaomi Mi 10 dan Mi 10 Pro adalah peranti mercu pertama dari Xiaomi untuk tahun ini. Ia juga merupakan antara peranti termahal dari Xiaomi sebelum Mi 10 Ultra dilancarkan. Peranti ini hadir dengan skrin kadar segar semula tinggi, kamera 108MP, menyokong pengecasan pantas dan boleh dikatakan adalah peranti mercu yang serba lengkap.

Sehingga bulan ini, peranti Mi 10 Pro 5G baru sahaja 8 bulan berada di pasaran. Terkini Xiaomi dilihat telah menamatkan penjualan peranti ini. Sumber menyemak laman web Xiaomi, kedai atas talian Tmall, Jingdong dan Youpin juga disenaraikan sudah kehabisan stok.

Ini mungkin kerana Xiaomi ingin memberi laluan kepada peranti baharu mereka, iaitu Xiaomi Mi 11. Peranti ini dikatakan akan dilancarkan pada Disember dengan cip Snapdragon 875 pertama dunia dan dipasarkan secara terhad di China. Ia hanya akan dilancarkan semula atau mungkin dijual seperti biasa pada tahun hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.