rukuk dan sujud lama

Rukuk dan Sujud Lama Kenapa Digalakkan? Ini Sebabnya

Posted on

Bagi yang beragama islam sudah wajib menunaikan solat lima waktu setiap hari, biarpun hidup seribu tahun jika tak solat tak sembahyang apa gunanya. Di dalam solat ada beberapa rukun, rukun yang wajib seperti rukuk dan sujud, kenapa kita di galakkan rukuk dan sujud lama? Ini sebabnya.

Solat lima waktu merupakan perintah yang wajib dijalankan oleh Umat Islam. Kekhusukkan dalam menjalankan Solat sangat penting untuk mendapatkan manfaat baik secara agama maupun kesihatan. Ada orang yang dalam Solatnya begitu khusuk dan menikmati setiap gerakan-gerakannya.

Namun ada pula yang cepat-cepat agar Solat segera selesai. Dua gerakan yang biasanya dilakukan secara kilat ada saat ruku dan sujud. Karena urusan dunia biasanya manusia mempercepat dua gerakan ini agar Solat cepat selesai.

BACA: Letak Nota Depan Sejadah Sebagai Panduan, Pemuda Dipercayai Baru Peluk Islam Belajar Solat Bikin Tersentuh

Padahal dua gerakan ini memiliki manfaat besar dari segi medis. Jika dilakukan secara cepat, maka manfaat kesihatan dari gerakan rukuk dan sujud ini tidak didapatkan secara maksimum. Manfaat kesihatan apa yang dimaksud? Berikut ini ulasannya.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW memerintahkan umatnya untuk memperlama gerakan rukuk dan sujud. Menurut Rasulullah lamanya dua gerakan tersebut dapat menggugurkan dosa. Suatu hari Abdullah bin Umar -rodhiallohu anhuma- melihat seorang pemuda sedang Solat, dia memanjangkan Solatnya dan melamakannya, maka beliau bertanya: siapa yang tahu orang itu? Maka ada yang menjawab: Saya.

Beliau pun mengatakan: seandainya aku mengenalnya, tentu aku akan menyuruhnya untuk memanjangkan rukuk dan sujudnya, kerana aku pernah mendengar Nabi -Shollallohu alaihi wasallam- bersabda:

“Sungguh, jika seorang hamba berdiri untuk solat; semua dosanya didatangkan, dan diletakkan di atas bahunya. Maka setiap kali dia rukuk dan sujud, dosa-dosa tersebut menjadi berjatuhan. (Lihat Salasilah shahihah: 1398, sanadnya shahih).

Dari hadist di atas, dapat di ambil kesimpulan bahwa semakin lama ruku dan sujud, maka akan semakin banyak dosa yang akan dilepaskan dari diri manusia. Ternyata tidak hanya dari segi agama saja gerakan yang lama dan khusuk ini memberikan manfaat. Dari segi kesihatan pun, ternyata gerakan rukuk dan sujud juga memiliki manfaat besar.

Ruku menjadi salah satu gerakan yang ternyata miliki banyak manfaat bagi kesihatan manusia. Rukuk yang sempurna boleh di ukur apabila kita meletakan gelas di punggung maka tidak akan tumpah sebab antara kepala dan tulang belakang atau punggung sejajar.

Selain itu, posisi rukuk yang sempurna ini juga bermanfaat untuk menjaga kesempurnaan posisi punggung sebagai penyangga tubuh dan pusat syaraf dan posisi jantung sejajar dengan otak sehingga bahagian tengah badan kita boleh mengalir darah dengan sempurna.

Posisi tangan tertumpu pada lutut ini sangat bermanfaat untuk merelaksasikan pada otot-otot bahu sampai ke bawah. Menurut penelitian posisi rukuk ini juga sangat bermanfaat untuk melatih saliran kencing sehingga terhindar dari penyakit prostat.

Sementara itu, sujud juga menjadi gerakan dalam solat yang memiliki banyak manfaat bagi kesihatan manusia. Dengan cara menunggang dan meletakkan kedua tangan, lutut, hujung kaki dan dahi pada lantai. Posisi sujud ini berguna juga untuk memompa getah bening ke bahagian leher dan ketiak. Posisi jantung di atas otak menyebabkan daerah ini kaya akan kandungan oksigen yang mampu mengalir secara maksimum ke otak.

Aliran tersebut sangat berpengaruh terhadap daya pikir seseorang. Oleh sebab itu, ada baiknya melakukan sujud dengan tumaninah, yakni tidak tergesa-gesa agar darah mencukupi kapasitasnya di otak. Posisi yang demikian ini menghindarkan seseorang dari gangguan pembesaran dari pembuluh darah. Khusus bagi wanita baik ruku mahupun sujud memiliki manfaat luar biasa bagi kesuburan dan kesihatan organ kewanitaan.

Demikianlah ulasan mengenai faedah di balik lamanya rukuk dan sujud dalam solat. Jika ingin dosa berguguran, maka lakukan sunnah Rasulullah ini. Semoga kita selalu menjadi hamba Allah yang selalu beriman dan beramal soleh.

sumber: nasihatustaz

Join Telegram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.