“Saya Minta Maaf” Nurdiana Alwani mohon maaf kepada keluarga Arwah

Posted on

KUALA TERENGGANU: “Arwah (umpama) ‘memberi’ kami nyawa baharu. Saya meminta maaf kepada keluarga arwah kerana mereka kehilangannya ketika menyelamatkan kami,” kata Nurdiana Alwani Jaafar, 33, dalam tangisan.

Nurdiana Alwani ialah antara lima mangsa di dalam kenderaan pacuan empat roda Mitsubishi Storm yang terjunam ke muara Sungai Terengganu, malam kelmarin, sebelum Abdul Bari Asyraf Mohd, 31, dan beberapa individu lain terjun untuk menyelamatkan mereka.

Beliau berkata, hanya Allah SWT dapat membalas jasa Abdul Bari Asyraf yang lemas dalam kejadian itu dan mayatnya ditemui pada jam 7.23 pagi tadi.

Selepas menyelamatkannya bersama anak dan ibu tiri, beliau berkata, Abdul Bari Asyraf bertanya masih ada berapa mangsa sebelum terjun semula ke sungai.

“Arwah seolah-olah mahu menyelamatkan kami sekeluarga tanpa memikirkan dirinya walaupun dia kelihatan sangat letih.

“Jika arwah masih hidup, saya mahu mengucapkan terima kasih kepadanya kerana menyelamatkan kami.

“Saya memang perasan arwah adalah orang pertama terjun menyelamatkan kami sejurus kejadian,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini, hari ini.

Terdahulu, Nurdiana Alwani turut meminta maaf kepada ibu Abdul Bari Asyraf, Masitah Awang, 60, atas kejadian itu.

Sementara itu, Masitah pula berkata, beliau tidak menyimpan perasaan marah pada keluarga berkenaan kerana menganggap kejadian itu adalah ketentuan Ilahi.

“Makcik tidak marah. Semua itu sudah ketentuan dan makcik reda dengan pemergian arwah dalam cara seperti itu,” katanya

Ketika ini, tiga mangsa daripada lima sekeluarga terbabit, iaitu Suryati Rusly, 37; Asmaa Rusly, 23, dan Iman Nur Hana Luthfia Muhamad Amiruddin, 3, masih menerima rawatan di HSNZ serta dilaporkan stabil.

Seorang lagi mangsa, Syafawani Syazwani Jaafar, 11, sudah dibenarkan pulang pada petang semalam, manakala Nurdiana Alwani pula dibenarkan keluar pagi tadi.

Nurdiana Alwani (kanan) meminta maaf kepada ibu Abdul Bari Asyraf, Masitah Awang, di pekarangan Unit Forensik Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Video :

Namun apa apa yang berlaku adalah perancangan Allah SWT dan Abdul Bari adalah insan terpilih dari Allah SWT dan menemui Allah SWT dengan hati yang sejahtera dan segala jalan kemuliaan yang dikorbankannya moga Allah SWT membalasnya dan begitu juga keluarganya dan terutamanya ibu dan ayahnya moga jalan jalan rintis dari anaknya mebawa mereka ke Jannah Allah SWT..Al Fatihah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : bhonline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.