“Saya rela dihukum dan…” – Ini rintihan pemandu Vios yang terlibat dalam kemalangan di Jambatan Penang

Posted on

PEMANDU Toyota Vios yang terbabit dalam pelanggaaran dengan kenderaan utiliti sukan (SUV) Mazda CX5 yang terhuumban ke laut di Jambatan Pulau Pinang Ahad lalu bersedia menerima hukuman akibat kemaalangan itu.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid berkata, pemandu berusia 21 tahun itu memaklumkan dia bersedia menerima sebarang huukuman dari mahkamah atas kejadian terbabit.

Selain itu katanya, lelaki berkenaan juga menangis apabila mengetahui pemandu SUV terbabit yang juga rakannya maut dalam kejadian itu.

Pemandu itu sedih selepas diberitahu polis mengenai kemaatian Moey Yun Peng, 20, dalam kejadian jam 2.54 pagi itu.

Moey maaut selepas SUV dipandunya terhuumban ke laut selepas berlanggar dengan Vios dipandu lelaki itu di Kilometer 4, Jambatan Pulau Pinang.

BACA : http://suaraviral.org/video-cctv-dari-sudut-pandangan-lain-rakam-saat-suv-terpelanting-ke-dalam-laut/

“Selepas keadaan dia semakin baik selepas menerima rawatan di hospital, kami memaklumkan kepadanya mengenai apa yang berlaku kepada rakannya, dia terus sugul dan sedih,” katanya hari ini.

Lelaki yang bekerja sebagai pendandan rambut di sebuah salon milik ibunya itu turut meminta maaf beberapa kali kerana merasakan keamalangan itu berlaku disebabkan keretanya hilang kawalan dan melaanggar SUV rakannya.

Sementara itu, Nik Ros Azhan berkata, kertas siasatan berhubung kemalangan itu dijangka siap Isnin ini dan hanya menunggu laporan kimia kandungan alkohol dan daadah pemandu Toyota Vios itu.

“Kami percaya kertas siasatan kes itu dapat dilengkapkan dalam tempoh terdekat sebelum menyerahkannya kepada pejabat pendakwa raya untuk tindakan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, kemaalangan itu disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dengan cuai sehingga menyebabkan kemaalangan maaut.

“…DIA JUGA RAKAN SAYA…”
WALAUPUN KESAL DENGAN APA YANG BERLAKU, INI TINDAKAN YANG BAKAL DIKENAKAN TERHADAPNYA…

“ Saya minta maaf kepada semua pihak, saya menyesal dengan apa yang berlaku,” itu kata-kata yang diulangi pemandu kereta Toyota Vios berusia 21 tahun, ketika ditemubual pihak berkuasa selepas menyerah diri kepada polis kelmarin.

Dia yang juga anak sulung daripada tiga beradik itu menangis sebaik diajukan soalan mengenai kejadian dan berulang kali memohon maaf.

Lelaki berkenaan berdepan hukuman penjara dua hingga 10 tahun dan denda antara RM5,000 dan RM20,000.

Sumber berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dengan cuai sehingga menyebabkan kema langan ma ut.

“ Dia juga rakan kepada mendiang Moey Yun Peng, 20, dan sudah setahun mengenali antara satu sama lain.

“ Sejurus dirawat dan mengetahui rakannya mening gal dunia, dia sugul dan sedih dengan berita itu,” katanya.

Sebelum ini, lelaki berkenaan terbabit dalam kema langan hingga menyebabkan kenderaan utiliti sukan (SUV) Mazda CX-5 putih terbenam dalam laut, menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), dekat Butterworth, jam 2 pagi kelmarin.

Ketua Polis Daerah SPT, Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Ab Hamid berkata, pemandu berusia 21 tahun itu hadir bersama ahli keluarganya ke Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik di Bukit Mertajam.

Suspek yang diambil keterangan lebih 17 jam itu kemudian dibebaskan dengan jaminan polis pada jam 6.45 petang hari yang sama.

Dalam kejadian 2.54 pagi Ahad lalu, pelajar sebuah kolej swasta, Yun Peng, ma ut selepas SUV yang dipandunya berlanggar dengan Toyota Vios di Kilometer 4.0 Jambatan Pulau Pinang sebelum terhumban ke laut.

Selepas tiga hari operasi mencari dan menyelamat (SAR) dilakukan, ma yat mangsa dan kenderaannya berjaya dinaikkan menggunakan kren, jam 5.50 petang.

Nik Ros Azhan berkata, sehingga kini pihaknya sudah merekod keterangan daripada 15 individu terdiri daripada saksi-saksi yang melihat kejadian itu.

Beliau berkata, hasil bedah siasat yang dilakukan selama tiga jam mendapati mangsa mening gal dunia akibat lemas kerana tenggelam dalam laut selepas kema langan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.