Selepas Mendakwa Menjadi Kaya, Kini ‘Jutawan’ tahi bintang ghaib

Posted on

Seorang lelaki di Sumatera Utara yang sebelum ini didakwa menjadi jutawan segera selepas tahi bintang (meteor) jatuh di atap rumahnya, kini didakwa bersembunyi.

Ia selepas orang tengah yang menjadi pengantara urusan jual beli tahi bintang itu mendakwa bahawa lelaki Indonesia berkenaan tidak menerima wang sebanyak 200 juta rupiah (RM57,863. 80) sebagai balasan menjual objek terbabit.

Malah, Jared Collins, warga Amerika Syarikat (AS) yang menetap di Bali itu juga menafikan sama sekali laporan media antarabangsa bahawa tahi bintang itu bernilai 25 bilion rupiah (RM7.2 juta).

Menjelaskan perkara itu, Collins berkata, dia hanya ditugaskan meneliti keaslian meteor yang ditemui Josua serta melindungi batu itu daripada sebarang kerosakan sebelum menyerahkannya kepada pembeli di AS.

“Nilai transaksi dipersetujui Josua dan pembeli di AS itu dibuat menerusi komunikasi langsung oleh kedua-dua belah pihak tanpa membabitkan diri saya.

“Tetapi jumlah yang diterima bukanlah 200 juta rupiah atau harga yang diuar-uarkan di media iaitu berjumlah 25 bilion rupiah.

“Ketika ini, tidak ada meteor dengan nilai seperti itu dan tentunya tidak ada peminat objek berkenaan yang akan membayar dengan harga sebanyak itu,” katanya seperti dilaporkan BBC.

Sementara itu, Chairani yang menjadi jurucakap mewakili Josua berkata, harga disebutkan itu cuma anggaran yang disimpulkan selepas mengira nilai bagi satu gram meteor.

“Harga yang diterima Josua adalah sebahagian daripada perjanjian dengan pembeli di AS.

“Collins (orang AS di Bali) bukanlah pembeli, sebaliknya hanya orang tengah yang membuat penilaian meteor itu sebelum menyerahkannya kepada pembeli sebenar.

“Dia (Josua) tidak mahu menerima temuramah lagi kerana bimbang cerita sebenar diputar belitkan,” katanya seperti dipetik South China Morning Post.

Sebelum ini, kisah Josua, pembuat keranda di Sumatera Utara itu mendapat liputan meluas media antarabangsa apabila mendakwa menerima 200 juta rupiah selepas menjual batu meteor yang menimpa atap rumahnya kepada Collins.

Dakwanya lagi, wang terbabit diagihkan kepada keluarganya, golongan yatim piatu, gereja serta membaik pulih pusara ibu bapanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.