Setia Sampai Ke Tua. Selama Tiga Puluh Tahun Suami Kumpul Duit Demi Pergi Naik Haji Bersama.

Posted on

Haji adalah impian setiap muslim. Tidak kira kaya atau miskin, tua atau muda. Namun, untuk mewujudkannya memerlukan keinginan yang kuat. Bila ada keinginan, semuanya nampak dimudahkan oleh ilahi.

Juga dengan Ahmadi, seorang pesara berusia 91 tahun, yang kini bertugas sebagai penjaga kubur. Sejak beberapa dekad yang lalu, lelaki tua ini dari desa Gumelar Lor, kecamatan Tambak, Kabupaten Banyumas, Jawa Tengah telah bermimpi menunaikan ibadah haji.

Situasi ekonomi Ahmadi, yang biasa-biasa saja, tidak membantutkan keinginannya untuk pergi ziarah bersama isteri tercinta, Sartoyah.

sehingga, sejak 20 tahun yang lalu, datuk ini yang mempunyai 11 anak dan 21 cucu juga telah membuat keputusan. Dia menyimpan sedikit untuk mencapai impiannya untuk menunaikan ibadah haji.

Sementara itu, ketika menyelidiki kehidupan sehariannya, keluarga Ahmadi hanya dapat hidup sebagaimana adanya. Bukan hanya melindungi kubur, Ahmadi hanya mengusahakan sebidang kebun di mana dia menanam sayur dan ubi jalar.

Dari pendapatan yang tidak menentukan ini, setiap ahmadi mempunyai kekayaan, selalu disisihkan untuk simpanan. Singkat cerita, dia juga mendaftar untuk haji pada tahun 2011.

Pada waktu itu, dia secara pribadi dipanggil untuk menjalani program percepatan, kerana dia berusia 84 tahun. Namun, warnanya, bukan dengan isterinya, adalah sartoyah.

Sartoyah, masih wajib menunggu pada tahun 2011. Ahmadi hanya dipanggil untuk pergi haji sahaja tanpa isterinya.

Saya merasa sayangnya untuk isterinya, Ahmadi enggan pergi pada tahun 2011. Dia sanggup menunggu sehingga isterinya mendapat rancangan pada tahun 2018.

“Ya, anda tidak diwajibkan untuk pergi ziarah seorang diri,” kata Ahmadi, Sabtu, 28 Julai 2018.
Kesimpulannya, apa yang kita nantikan telah tiba. Ahmadi dan juga Sartoyah termasuk dalam catatan pemergian Haji pada tahun 2018. Kepastian agenda menjadikan Ahmadi bersemangat.

Orang ramai risau akan warna Ahmadi yang berumur lebih dari 90 tahun. Dia melakukan kesalahan salah seorang calon tertua untuk menunaikan haji di Indonesia.

Namun, melihatnya dalam aktiviti, kebimbangan itu nampaknya hilang. Pada usia 91 tahun, dia kelihatan sangat mahir. Dia selalu bersukan pada waktu pagi & malam, bersama dengan aktiviti ke kebun yang terletak sejauh satu km berdasarkan tempat tinggalnya.

Di kebun, ahmadi mensterilkan rumput, menyiram flora, dan menuai sayur & cili. Cili dijual ke pasar. Menurut kebun ini, sedikit demi sedikit, dia mengumpulkan simpanan untuk menunaikan haji.

“Ya, bagaimana muslihatnya. Demi memenuhi panggilan Allah, “katanya, menggunakan Panginyongan alias Banyumasan.
wangsit kuatnya harapan haji ahmadi untuk umat Islam yang lain.

Kegiatan yang membuatnya selalu lincah pada usia tuanya juga terus mensterilkan kubur, yang juga merupakan kubur pesara. Dia menarik rumput, mengeluarkan daun yang tersebar, atau menebang semak yang mengotori zona kubur.

Kisah Romantik Seorang Lelaki 91 Tahun Menabung 30 Tahun untuk Haji Menggunakan Isteri
Ketua kecamatan kolam, Dwi Irawan Sukma, berharap agar ibadah haji dan juga Sartoyah dapat memberi inspirasi kepada keluarga lain.

Dalam semua batasannya, nampaknya ahmadi dan isteri tercinta dapat pergi menunaikan haji, yang bagi sebagian orang dianggap sebagai kos yang besar.

Ahmadi diketahui telah dipanggil untuk pergi haji pada tahun 2011 & juga tahun selepasnya, sehingga 3 kali. Namun, ahmadi enggan pergi sendiri.

Dia selalu menunggu isteri tercinta menjadi sartoyah, sehingga dia dapat pergi menunaikan ibadah haji bersama, hingga akhirnya, agenda penempatan haji isterinya tiba pada tahun 2018.
“Demi cintanya kepada isterinya, Mbah Ahmadi enggan pergi sendiri,” kata Dwi Irawan.

Ahmadi adalah sebahagian daripada kumpulan terbang (kloter) 91. Rancangannya adalah untuk Ahmadi dan Sartoyah pergi ke Tanah Suci melalui perjalanan solo pada 13 Ogos 2018.
“Mudah – semoga ahmadi menjadi haji yang tidak berfungsi. Sane, slamet, sampai dia kembali esok, ”kata Dwi, berdoa.

Dah baca ? Jangan lupa share dan komen yer . Terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.