Susulan Malaysia Dibatalkan Hak Penganjuran Untuk Sukan Renang, Ini Jawapan Padu Dari Syed Saddiq

Posted on

Malaysia tidak akan berganjak dengan keputusannya menghalang kemasukan atlet Israsel demi nasib Palestin, kata Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Ini katanya walaupun negara terpaksa melepaskan peluang penganjuran sukan antarabangsa.

“Malaysia bertegas dengan keputusan kita atas dasar kemanusiaan dan belas kasihan terhadap nasib Palestin. Kita tidak akan berkompromi.

“Sekiranya menjadi tuan rumah acara sukan antarabangsa lebih penting daripada berdiri membela saudara-saudara Palesrtin kita yang dibuunuh, dicela dan disreksa oleh rejim (perdana menteri Benjamin) Netanyahu, ini bermakna Malaysia telah benar-benar kehilangan pegangan moral,” katanya dalam suatu kenyataan hari ini.

Syed Saddiq mengulas keputusan lembaga pengurusan Jawatankuasa Para Antarabangsa (IPC) untuk menarik balik kelayakan penganjuran kejohanan renang paralimpik antarabangsa di Malaysia.

IPC memutuskan Malaysia hilang kelayakan untuk menganjurkan Kejohanan Renang Dunia Para 2019 susulan kerajaan melarang atlet Israel daripada bertanding.

“Kesemua kejohanan dunia mesti terbuka untuk semua atlet dan negara yang layak untuk bersaing dengan selamat dan bebas daripada diskriminasi,” kata Presiden IPC Andrew Parsons dalam satu kenyataan hari ini.

Kejohanan tersebut, suatu pertandingan kelayakan untuk Paralimpik Tokyo 2020, telah dijadualkan berlangsung di Kuching antara 29 Julai dan 4 Ogos 2019.

Jenayah perang

IPC berkata tempat baru akan dicari pada tarikh yang sama, walaupun mungkin ada kelonggaran berdasarkan keadaan ini.

Sejumlah 600 perenang dari 60 negara dijangka bersaing dalam kejohanan di Sarawak, dengan lebih daripada 160 pingat untuk direbutkan.

Mengulas lanjut, Syed Saddiq yang juga ketua pemuda Bersatu berkata IPC perlu diberitahu mengenai dakwaan jenayah perang terhadap kerajaan Netanyahu.

“Kami ingin mengingatkan kepada IPC bahawa malahan Amnesty International dan Human Rights Watch telah melaporkan kerajaan Netanyahu merupakan seorang pelaku aktif jenaAyah perang.

“Sebagai pemimpin Israaael, beliau mewakili kehendak kolektif kerajaan Israel. Negara Israael mewakili kedudukan tindakan moral kolektif mereka,” kata anggota parlimen Muar itu.

Sumber: beritaharian

Akhirnya IPC Kenakan Tindakan Tak Masuk Akal Ini Terhadap Malaysia Diatas Penolakan Atlet Israeel
LONDON: Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) membatalkan hak penganjuran Malaysia untuk menjadi tuan rumah Kejohanan Renang Para Dunia 2019 yang akan diadakan di Kuching pada 29 Julai hingga 4 Ogos ini.

Keputusan itu diputuskan pada mesyuarat di London selepas Kementerian Dalam Negeri Malaysia gagal memberikan jaminan diperlukan oleh perenang Para Israel untuk menyertai kejohanan, bebas dari diskriminasi dan selamat dalam kejohanan.

Presiden IPC, Andrew Parsons menjelaskan semua Kejohanan Dunia perlu terbuka kepada semua atlet dan negara yang layak untuk bersaing dengan selamat dan bebas daripada diskriminasi.

Beliau berkata, apabila negara tuan rumah tidak memasukkan atlet dari negara tertentu, atas alasan politik, pihaknya sama sekali tiada pilihan kecuali mencari tuan rumah baharu bagi kejohanan itu.

“Pergerakan Paralimpik sentiasa akan diteruskan, didorong oleh keinginan untuk memacu kemasukan, bukan pengecualian. Tidak kira negara yang terbabit dalam perkara ini, IPC akan mengambil keputusan sama dalam situasinya sama walaupun negara berbeza.

“Pada September 2017 apabila IPC menandatangani kontrak dengan Majlis Paralimpik Malaysia untuk menjadi tuan rumah Kejohanan Renang Para Dunia, kami mendapat jaminan bahawa semua atlet dan negara yang layak dibenarkan menyertai acara ini dengan jaminan keselamatan mereka.

“Namun, terdapat perubahan kepimpinan politik dan kerajaan Malaysia yang baharu dan mempunyai idea berbeza. Kami kecewa atlet Israel tidak dibenarkan bersaing di Malaysia.

“Seperti keputusan hari ini, kami kini mencari tuan rumah baharu untuk Kejohanan Dunia yang penting ini, yang menjadi medan untuk kelayakan ke Sukan Paralimpik Tokyo 2020,” katanya.

“Kami akan berusaha untuk mengekalkan tarikh dan syarat yang sama untuk kejohanan supaya tidak mengganggu jadual latihan atlet yang bertujuan untuk mencapai tahap terbaik pada akhir Julai dan awal Ogos.”

Pengerusi Majlis Atlet IPC, Chelsey Gotell, berkata pihaknya menerima banyak maklum balas daripada atlet di seluruh dunia berkenaan situasi berkenaan.

“Kami sudah membincangkan semua hasil yang berpotensi dan berhubung dengan Kumpulan Penasihat Atlet Renang Para Dunia untuk mengumpul maklum balas mereka mengenai situasi ini bagi memastikan suara atlet dapat dilihat dalam perbincangan dan keputusan Lembaga IPC.”

Sumber:hmetro.com.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.