Tiada pemimpin Kelantan dijangkiti Covid-19

Posted on

Kerajaan negeri memaklumkan tiada wakil rakyat, ahli mesyuarat atau pemimpin negeri yang positif wabak koronavirus (Covid-19)

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, kesemua mereka yang hadir pada majlis solat hajat 13 Mac lalu berada dalam keadaan sihat.

BACA: Keluarga terkandas di India rayu Wisma Putra bawa mereka pulang

“Tiada sakit (semua sihat). Siapa yang pergi solat hajat semua sihat, saya tengok perkembangan mereka di Facebook masing-masing.

“Macam biasa, Alhamdulillah, kalau semua (jemaah) saya tidak tahu, tapi Exco tak terlibat, minta doalah supaya tidak ada yang terkena,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perkembangan kesihatan pimpinan kerajaan negeri yang menghadiri solat hajat di Masjid Muhammadi sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Terdahulu, beliau bersama Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan Dan Kesihatan negeri, Dr Izani Husin menyampaikan sumbangan makanan kepada petugas barisan hadapan di Klinik Jembal.

BACA : “Tolong Doakan Kami Di Istana”, Agong & Permaisuri Jalani Kuarantin, Tengku Puteri Mohon Doa Semua

Pada 13 Mac lalu, Exco Kerajaan Negeri Kelantan turut menyertai Solat Hajat Kesejahteraan Negara Menghindari Wabak Covid-19 di Masjid Muhammadi dekat sini yang diimamkan Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Solat hajat itu turut disertai, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan Dan Hubungan Seranta, Datuk Mohd Nassuruddin Daud dan beberapa Exco lain.

Mohd Amar juga memberitahu, wakil rakyat dan pimpinan kerajaan negeri masih turun padang menjalankan tanggungjawab mereka terhadap rakyat dalam berdepan dengan wabak Covid-19.

Dalam perkembangan sama, Mohd Amar meminta semua pihak mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan untuk mengekang penularan wabak Covid-19 di negeri ini.

Join Telegram

Redmi K30 Pro Zoom Edition Turut Dilancarkan Dengan Kemampuan Zum 30X

Redmi K30 Pro telah dilancarkan hari ini sebagai telefon mercu 5G dengan Snapdragon 865 paling mampu milik di pasaran dengan harga bawah RM2000 sebuah. Pada waktu yang sama Redmi K30 Pro Zoom Edition turut dilancarkan dengan kemampuan zum sehingga 30X.

Peranti dilengkapi skrin 6.67-inci AMOLED FHD+ yang menyokong paparan kandungan HR10+, pengimbas cap jari dalam skrin dan kadar segar semula 60Hz. Sebagai langkah mengurangkan kos skrin dengan kadar segera semula dan resolusi lebih tinggi tidak digunakan.

Redmi K30 Pro Zoom

Ini dipadankan dengan cip Snapdraon 865, memori 8GB RAM LPDDR5, storan sehingga 256GB UFS 3,1 dan bateri sebesar 4700 mAh. Bateri yang agak besar ini menyokong pengecasan pantas 33W menerusi port USB-C. Tiada sokongan pengecasan nirwayar atau mengecas peranti lain secara nirwayar di sini.

Spesifikasi kamera utama pula ialah 65-MP sudut lebar, 13-MP ultra sudut lebar, 8-MP telefoto dan 2-MP makro. Kuad-kamer ini disusun dalam sebuah bonjol kamera berbentuk bulat. Perbezaan spesifikasi kamera terletak pada sensor telefoto yang meningkat ke 8-MP berbanding 5-MP pada K30 Pro biasa.

Pada bahagian hadapan pula sebuah kamera pop naik sebesar 20-MP. Redmi mengekalkan rekaan kamera pop naik dengan lampu LED terbina sekali lagi enggan mengikut trend lubang kamera pada skrin,

Redmi K30 Pro Zoom

Apa yang kami rasakan menarik ialah peranti masih mempunyai kemampuan kalis air IP53, bicu audio 3.5mm, WiFi 6 dan sokongan rakaman video pada resolusi 8K 30FPS.

Di China Redmi K30 Pro ditawarkan pada harga RMB3799 (~RM2380) sebuah untuk versi 8/128GB dan RMB3999 (~RM2505) untuk versi 8/256GB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.