(Video) Lori Tangki Kemalangan Meletup Ketika Orang Ramai Dipercayai Berebut Tadah Minyak ‘Percuma’

Posted on

Tragis dan mengerikan. Itu apa yang dapat digambarkan mengenai sebuah video tular memaparkan insiden kebakaran tangki lori minyak yang terbalik dan membakar kesemua mangsa yang berada di tempat kejadian secara hidup-hidup.

Menerusi video tersebut, orang ramai yang membawa bekas dilihat berpusu-pusu membanjiri lori berkenaan dipercayai untuk mengambil minyak yang dari lori berkenaan.

Namun, tindakan tersebut membawa padah apabila tangki minyak itu meletup sekaligus api yang marak menyambar kesemua mangsa yang berada berdekatan tanpa sempat mereka berlari dan menyelamatkn diri.

Difahamkan, kejadian tersebut berlaku pada Isnin lalu di sebuah lebuh raya di Magdalena, Colombia.

Pemandu trak, Manuel Catano, telah membawa 5,000 gelen minyak sebelum trak yang dipandunya hilang kawalan dan terbalik di tepi jalan.

Catano yang bergegas keluar daripada kabin mendapati beberapa minit kemudian penduduk sekitar mula datang dengan membawa bekas yang bekas untuk mengambil minyak berkenaan.

Saya memberitahu mereka bahawa ia merupakan petrol premium dan boleh menyebabkan kebakaran,” kata Catano.

Namun, dia diminta untuk tidak ‘masuk campur’ dalam urusan mereka sambil mereka memecahkan injap tangki dengan paip untuk mengeluarkan petrol berkenaan.

Polis yang tiba mendapati bilangan orang ramai semakin bertambah di mana 120 orang dilaporkan mengerumuni tempat kejadian sebelum tangki tersebut meletup secara tiba-tiba.

Insiden berkenaan telah meragut sekurang-kurangnya 11 nyawa dan menyebabka 52 lagi mangsa mengalami kecederaan parah dan sedang mendapatkan rawatan.

Sumber: Daily Mail

Join Telegram

Redmi K30 Pro Zoom Edition Turut Dilancarkan Dengan Kemampuan Zum 30X

Redmi K30 Pro telah dilancarkan hari ini sebagai telefon mercu 5G dengan Snapdragon 865 paling mampu milik di pasaran dengan harga bawah RM2000 sebuah. Pada waktu yang sama Redmi K30 Pro Zoom Edition turut dilancarkan dengan kemampuan zum sehingga 30X.

Peranti dilengkapi skrin 6.67-inci AMOLED FHD+ yang menyokong paparan kandungan HR10+, pengimbas cap jari dalam skrin dan kadar segar semula 60Hz. Sebagai langkah mengurangkan kos skrin dengan kadar segera semula dan resolusi lebih tinggi tidak digunakan.

Redmi K30 Pro Zoom

Ini dipadankan dengan cip Snapdraon 865, memori 8GB RAM LPDDR5, storan sehingga 256GB UFS 3,1 dan bateri sebesar 4700 mAh. Bateri yang agak besar ini menyokong pengecasan pantas 33W menerusi port USB-C. Tiada sokongan pengecasan nirwayar atau mengecas peranti lain secara nirwayar di sini.

Spesifikasi kamera utama pula ialah 65-MP sudut lebar, 13-MP ultra sudut lebar, 8-MP telefoto dan 2-MP makro. Kuad-kamer ini disusun dalam sebuah bonjol kamera berbentuk bulat. Perbezaan spesifikasi kamera terletak pada sensor telefoto yang meningkat ke 8-MP berbanding 5-MP pada K30 Pro biasa.

Pada bahagian hadapan pula sebuah kamera pop naik sebesar 20-MP. Redmi mengekalkan rekaan kamera pop naik dengan lampu LED terbina sekali lagi enggan mengikut trend lubang kamera pada skrin,

Redmi K30 Pro Zoom

Apa yang kami rasakan menarik ialah peranti masih mempunyai kemampuan kalis air IP53, bicu audio 3.5mm, WiFi 6 dan sokongan rakaman video pada resolusi 8K 30FPS.

Di China Redmi K30 Pro ditawarkan pada harga RMB3799 (~RM2380) sebuah untuk versi 8/128GB dan RMB3999 (~RM2505) untuk versi 8/256GB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.