(VIDEO) Nak mohon BSH minta 5 sijil sahih, Nak jadi menteri cukup 1 sijil palsu jer – Najib

Posted on

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyindir kerajaan Pakatan Harapan (PH) tentang kesukaran dialami rakyat mendapatkan skim Bantuan Sara Hidup (BSH) apabila perlu menyediakan lima sijil diperakui kesahihannya.

Beliau yang kini semakin popular dalam kalangan warganet dan netizen sebagai sebagai `Raja Troll’ mendakwa, namun perkara sebalik berlaku jika mahu menjadi menteri kerana hanya sijil palsu diperlukan.

“Nak pohon BSH, rakyat kena bagi lima sijil sahih. Nak jadi Menteri, satu sijil palsu dah cukup. #MalaysiaBaru,” katanya menerusi hantaran dalam akaun Facebook beliau hari ini.

Isu kelayakan akademik tercetus apabila Timbalan Menteri Luar, Datuk Marzuki Yahya didakwa memiliki ijazah daripada Universiti Cambridge, United Kingdom, namun kemudian memaklumkan sebenarnya hanya mempunyai Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan daripada Cambridge International University (CIU), Amerika Syarikat yang diragui banyak pihak.

Sebelum ini, Najib turut mengkritik proses mendapatkan BSH yang disifatkan beliau sebagai merumitkan rakyat.

Ujarnya, kerajaan PH seolah-olah tidak ikhlas untuk memberi bantuan tersebut berikutan pelbagai proses yang perlu dilakukan untuk mendapatkan BSH.

“Macam-macam proses dan dokumen diperlukan kini. Ramai yang marah, semakin menyusahkan orang kerajaan PH ini.

“Seolah-olah tidak ikhlas untuk beri, tidak galakkan orang mohon,” katanya.

Bahkan ada dalam kalangan pemohon yang layak tetapi tidak termasuk dalam senarai penerima fasa pertama sebaliknya perlu membuat permohonan baru sedangkan mereka sebelum ini telah membuat permohonan dan telah pun menyerahkan dokumen-dokumen yang berkaitan tetapi kali ini perlu sekali lagi berbuat demikian.

Luahan hati rakyat mengenai syarat permohonan yang makin menyusahkan

Ini sangat menyusahkan rakyat!!!
Berbanding permohonan BR1M sewaktu zaman pemerintahannya yang dilihat lebih mudah dan senang. Rakyat hanya perlu membuat permohonan sekali sahaja dan kemudian mereka hanya perlu mengemaskini maklumat peribadi dan berkaitan.
Mereka tidak perlu untuk membuat permohonan banyak kali. Cukup sekali dan seterusnya hanya kemaskini.

(VIDEO) Kerajaan PH Tak Ikhlas bagi Bantuan Kepada Rakyat – Najib

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.